Kočićeva nagrada za književnost dodijeljena Nenadu Grujičiću: Djelima spojio Krajinu i Vojvodinu

Milanka Mitrić
Kočićeva nagrada za književnost dodijeljena Nenadu Grujičiću: Djelima spojio Krajinu i Vojvodinu

BANjALUKA - Književnik Nenad Grujičić ovogodišnji je dobitnik Kočićeve nagrade za književnost, prema odluci stručnog žirija 55. “Kočićevog zbora”.

Nakon detaljnog razmatranja prijedloga dostavljenih Kočićevom odboru pismenim putem, žiri u sastavu Ranko Risojević, Berislav Blagojević i Zlatko Jurić jednoglasno je odlučio da Grujičić dobije ovo priznanje za ukupno književno djelo.

Prema mišljenju žirija, djelo Nenada Grujičića obimno je, raznovrsno i na visokom estetskom nivou, a o tome su svjedočili i zapisivali brojni književni kritičari.

- Naglašavali su životnost gotovo svake Grujičićeve zbirke pjesama, u kojima se ukrštaju jezički nanosi djetinjstva i Krajine sa srpskim govorima Vojvodine. U temeljima jezičkog pamćenja Nenada Grujića su roditelji, njihov život, njihovi složeni odnosi, ali i njihova okolina, ono što se nataloži u mladoj duši koja će kasnije sve to pretvoriti u stihove. Slično je i sa prostorima Vojvodine, o kojima je napisao izuzetnu knjigu “Šajkaški soneti”. Grujičić izuzetno vješto koristi sve pjesničke forme, od slobodnog stiha do strogog soneta, koje je u više navrata spleo u vijence kakvih je malo u srpskoj poeziji - navodi žiri.

Kako su naglasili, svojim načinom stvaranja i osjećajem za jezik Grujičić takođe vješto spaja i povezuje dva prostora.

- Taj njegov osjećaj za jezik povezuje dva prostora, krajiški, kočićevski, i vojvođanski, Branka Radičevića, kome je Grujičić posvetio više svojih dragocjenih radova. U teškim vremenima srpskog egzodusa iz Krajine, Grujičić je napisao nekoliko pjesama potresne, kočićevske snage - dodaje žiri.

Grujičić je rođen 1954. godine u Pančevu, ali je nakon nekoliko porodičnih seoba odrastao u Gomjenici pokraj Prijedora, gdje je završio gimnaziju. Nakon toga vratio se u Vojvodinu, gdje je završio Filozofski fakultet i gdje živi i radi i danas. Prvo djelo “Maternji jezik” objavio je 1978. godine, a do danas je objavio nekoliko knjiga poezije, ogleda, eseja, kritika i polemika, zatim knjiga proze, jedan roman, dvije drame i veoma zapažene antologije srpske poezije, te antologiju srpskog narodnog krajiškog blaga ojkača “Pjevaj, ori, prozore otvori” sa pratećim studioznim predgovorom. O tome je snimio nekoliko dokumentarnih emisija. Žiri je posebno istakao značaj njegovog rada kao direktora “Brankovog kola”, u okviru čijih izdanja su zastupljena djela mladih pjesnika iz Republike Srpske i Srbije.

- Nenad Grujičić za svoje stvaralaštvo dobio je do sada vrijedne nagrade, među kojima će, svakako, i ova, nova, Kočićeva, skretati pažnju na njegovo ukupno stvaralaštvo kojim je obogatio našu književnost. Književno djelo Nenada Grujičića je u svakom pogledu na tragu onoga najboljeg u srpskoj književnosti, od Petra Kočića do danas - navodi žiri.

“Kočićev zbor” trebalo bi da bude održan od 24. do 30. avgusta.

 “Zmijanjče”

Na konkurs za nagradu “Zmijanjče” ove godine pristiglo je oko stotinu radova, a žiri ove nagrade izabrao je najbolje sastave i pjesme na temu “Istina, ljubav, otadžbina”. Članovi žirija Jelena Glišić, Boro Kapetanović i Ranko Pavlović, od deset izdvojenih radova, odlučili su da nagrada “Zmijanjče” pripadne učenici VI2 razreda Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” iz Banjaluke Jani Brkić za pjesmu “Zmijanjski vez”.

- Pjesmu karakterišu prave književne vrijednosti. Ritam, metrika, neistrošena rima, lirski intonirana priča - to su samo neke karakteristike koje ovaj literarni rad izdvajaju od ostalih - navodi žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana