Nemjerljiv trag Petra Kočića FOTO

Agencije
Nemjerljiv trag Petra Kočića FOTO

Banjaluka - Veliki srpski pisac Petar Kočić je za svojih 39 godina ostavio nemjerljiv trag u svijesti svakog Srbina i svakog stanovnika Republike Srpske, rekao je ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija, prenose agencije.

On je istakao da je socijalna refleksija Petra Kočića i osjetljivost na nepravde, njegova stalna želja za pravdom i pravičnošću, prije svega, običnog čovjeka, često predstavljnog u liku jednog krajiškog seljaka, jedna univerzalna vrijednost.

Mutabdžija je naglasio da je Petar Kočić u istoriji srpske književnosti ostao zabilježen kao neuporediv hroničar vremena i ljudi Krajine.

- Kad smo sa Kočićem, znamo i ko smo i odakle smo i kuda idemo - rekao je Mutabdžija nakon književnog časa u porti manastira Gomionica.

Književnici i učesnici 48. “Kočićevog zbora” danas su, nakon upoznavanja o istorijatu, nastanku i stradanjima, ali i obnovi manastira Gomionica kroz vijekove, tokom književnog časa recitovali pjesme koje su tematski vezane za odnos čovjeka, vjere i Boga.

Knjižnjevnom času je prethodilo polaganje cvijeća na Spomenik poginulim borcima u Mjesnoj zajednici Kmećani, te na grob ocu Gerasimu.

U manastiru Gomionica se zamonašio Gerasim Kočić, otac Petra Kočića.

U ovom manastiru se zamonašio i Petrov mlađi brat Ilija, a 1887. godine i sam veliki pisac je počeo da uči u manastirskoj školi.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” počela je 11. avgusta u Stričićima, rodnom selu velikog pisca, a biće sutra završena.

Neprolaznost lika i djela Petra Kočića

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da manifestacija “Kočićev zbor” ima regionalni i republički značaj, jer svjedoči o neprolaznosti lika i djela Petra Kočića, kao književnika i narodnog tribuna.

- Po 48. put u Banjaluci se okupila brojna družina naših značajnih književnika, stvaralaca i pjesnika iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bugarske, kako bi neposredno učestvovali u obilježavanja “Kočićevog zborovanja - rekao je Gavranović novinarima u Banjaluci.

On je nakon prijema za književnike i učesnike 48. “Kočićevog zbora” rekao da se učešćem stvaralaca iz Republike Srpske i sa drugih prostora na ovoj manifestaciji bogati i proširuje znanje o Petru Kočiću, ali i čini da manifestacija dobije regionalni značaj koji i zaslužuje.

Ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade, profesor Miljko Šindić rekao je da mu čini veliko zadovoljstvo to što je dobio priznanje u sredini u kojoj živi i radi više od 50 godina i u kojoj se ostvario kao prosvjetni radnik i književni kritičar.

- O Petru Kočiću, poznatom borcu narodnom, uvijek se može govoriti s povodom i bez povoda - kaže Šindić, ističući da je Kočić prošlost, sadašnjost i budućnost, kao i zadužbina sa obje strane Drine.

Šindić je rekao da nagrade obavezuju, te da će i dalje nastojati da doprinosi da se domaće zavičajno stvaralaštvo podigne na viši nivo.

Dobitnik nagrade “Zmijanjče” Sajlo Sofić, učenik Osnovne škole “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva, rekao je novinarima da se literarnim radom bavi nekoliko godina i da kao član literarne sekcije redovno učestvuje na svim konkursima, te da je osvojio mnoge nagrade.

- Međutim, ovaj uspjeh mi je najdraži do sada  -rekao je Sofić i dodao da je tema bila vrlo inspirativna, jer je Petar Kočić bio borac za nacionalnu i socijalnu slobodu svog naroda.

On je naveo da će nagrada “Zmijanjče” biti dodatna inspiracija za njegov budući pjesnički rad.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” počela je 11. avgusta u Stričićima, rodnom selu velikog pisca, a završava se sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana