Nemiri krize u mikrosvijetu

Aleksandra Madžar
Nemiri krize u mikrosvijetu

Banjaluka - Izložba u okviru projekta "Minimum - maksimum" Udruženja anonimnih artista "UAA" iz Banjaluke otvorena je u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

Prethodnih godina posjetioci su imali priliku da vide radove protkane temama religije, komunizma, seksualnosti, dok ova izložba, otvorena u četvrtak uveče, nosi naziv "Kriza".

Mnogobrojni ljubitelji umjetničkog viđenja stvarnosti  ispoljenog u minijaturi imaju priliku da uživaju u radovima 121 umjetnika iz 10 zemalja.

Četvrtu po redu postavku ovog udruženja otvorio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

- Mikrosvijet koji su stvarali ovi mladi ljudi ispunjen je porukama koje znače mnogo. Sam naziv Udruženja je krik kroz koji umjetnici iskazuju nezadovoljstvo aktuelnom situacijom,  krizom koju pokušavaju da pokažu na njihov način - rekao je Mutabdžija.

Kao i svake godine, za jedinstven pogled na datu temu nagrađeni su najbolji radovi.

- Prva nagrada otišla je u ruke Milice Rakić iz Srbije za tri fantastična rada sa tekstualnom porukom. Diana Trohar i Josip Mijić iz Hrvatske dijele drugo mjesto, dok je treće mjesto zasluženo zauzeo Anatol Karon iz Poljske - rekao je član Udruženja anonimnih artista "UAA" Dušan Raković.

Objasnio je da postavljene minijature, koje je prethodno imala priliku da vidi publika u Bazelu, ukazuju na različite vrste krize, koje se rađaju o okviru one najveće, ekonomske. 

Na poruke postavke ukazao je i član žirija Davor Paponja.

- Poruke su vrlo direktne, od finansijskih do onih intimnih, gotovo psihotičnih stanja. Opšta ideja izložbe je neki uznemiravajući momenat u čovjeku - smatra Paponja.

Poruke

- Umjetnici su svoj pogled na temu, odnosno krizu, predstavili različitim tehnikama. Uglavnom slikarstvom, grafikom, fotografijom, kombinovanim tehnikama i skulpturom - kaže Dušan Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana