Nemanja Savić: Rukoveti vraćaju dug Mokranjcu

Aleksandra Madžar
Nemanja Savić: Rukoveti vraćaju dug Mokranjcu

Banjaluka - Biserima horske muzike koji su ostali iza najznačajnijeg srpskog kompozitora Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" obilježiće ove godine stogodišnjicu smrti Stevana Stojanovića Mokranjca.

Najavio je to za "Glas Srpske" dirigent hora "Jedinstvo" Nemanja Savić, ističući da će se koncertima u godini jubileja pokušati odužiti i pokazati zahvalnost ovom kompozitoru za sve što je ostvario u svijetu horske muzike.

- Izvodićemo djela iz oblasti duhovne i svjetovne muzike. Šest rukoveti, zajedno sa solistima, izvodićemo iz Liturgije svetog Jovana Zlatoustog, kao i Opela fis mol, koja je Mokranjac komponovao i koja se izvode sa nekakvim posebnim sjećanjem na ovog kompozitora. Biće to jako interesantni koncerti - kazao je Savić.

Podsjetio je i na 1905. godinu kada je Mokranjac boravio u Banjaluci i dirigovao ansamblom "Jedinstvo", koji je izvodio njegovu petu "Rukovet".

- Zanimljivo je spomenuti da je na toj svečanosti 1905. godine gostovao i predsjednik društva "Gusle" iz Mostara Aleksa Šantić, koji je i autor himne "Jedinstva". On je napisao tekst, a autor muzike je takođe značajan srpski kompozitor Dimitrija Mita Topalović - ispričao je Savić.

Prošla godina za ovo pjevačko društvo bila je veoma značajna, jer je protekla u obilježavanju velikog jubileja, 120 godina od osnivanja "Jedinstva".

- Godina koja je proticala u znaku jubileja donijela je niz nastupa, koji su na adekvatan način predstavili 120 proteklih godina kako članovima društva, tako i građanima Banjaluke - kaže Savić.

Istorija bogata nagradama, takmičenjima, koncertima, krunisana je namjenskim koncertima koji su obuhvatili djela karakteristična za repertoar "Jedinstva". Takođe, društvo je objavilo kompakt diskove i predstavilo "Zbirku kompozicija savremenih srpskih autora".

- Naša koncertna aktivnost je vrlo izražena i ogleda se u više od 50 nastupa u toku godine na raznim kulturnim manifestacijama, cjelovečernjim koncertima, učešću na festivalima, takmičenjima... - dodao je Savić.

Pošto godinama diriguje ovim horom, kaže da je najveći izazov u njegovom poslu opstanak na visokom nivou na horskoj sceni Srpske.

- Neophodno je uvijek biti interesantan. Od 1994. godine, kada su krenula prva putovanja i nagrade, trudili smo se da održimo visok umjetnički domet, što smo potvrdili zlatnom medaljom na Horskoj olimpijadi u Kini 2006. godine - zaključio je Savić.

Potencijal

- U godini jubileja imali smo obavezu da opravdamo naše postojanje. Da dokažemo kako smo i dalje nezaobilazan ansambl u kreiranju kulturnih dešavanja. Uvijek smo svježi i mladi, stižu novi članovi, repertoar se proširuje. Banjaluka ima veliki kulturni potencijal, posebno u horskom izrazu.  Sljedeće godine organizovaćemo najviše dva značajnija putovanja, jer finansije ne dozvoljavaju više - kaže Nemanja Savić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana