Nemanja Mićević, grafički dizajner, za „Glas“: Simbol sata svjedok vremena

Ilijana Božić
Nemanja Mićević, grafički dizajner, za „Glas“: Simbol sata svjedok vremena

BANjALUKA - Projekat “ReCulture: Re-branding of Cultural Institutions in Western Balkans” počeo je kao ideja da se kroz sufinansiranje Evropske unije posebnim sredstvima EU programa “Kreativna Evropa” unaprijedi vidljivost i modernizuje izgled institucija kulture zapadnog Balkana.

Rekao je to za “Glas Srpske” grafički dizajner Nemanja Mićević, govoreći o izložbi “Proces” koja će biti otvorena sutra od 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Mićević je na ovom projektu bio mentor mladim dizajnerima Sonji Jovanović i Luki Matiću.  

Objasnio je da je intersektorsko povezivanje kreativnih i kulturnih industrija unutar zemalja zapadnog Balkana i članica EU (Austrija, BiH, Crna Gora, Srbija i Francuska) stvorilo preduslov za kvalitetnu realizaciju projektnih zadataka, u prvom redu redizajn vizuelnih identiteta četiri institucije kulture zapadnog Balkana osavremenjivanjem komunikacijskih praksi.

- Institucije kulture koje su ovim projektom mijenjale vizuelni identitet su Kulturni centar Trebinje kao nosilac projekta te MSURS, Umjetnička kolonija Danilovgrad i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog kao pridruženi partner na ovom projektu. Ostali partneri su Institut za kulturnu politiku (Austrija), Muzej civilizacija Evrope i Mediterana (Francuska), Udruženje građana INK Fest iz Novog Sada i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda - rekao je Mićević.

Naglasio je da je nakon javnog konkursa iz 2021. i preko 40 prijavljenih kandidata, izabrano osam mladih dizajnera koji su podijeljeni na četiri para i svaki par je, uz podršku lokalnih i EU mentora, u naredne dvije godine radio na redizajnu jedne od četiri institucije kulture.

- Osim ovih, organizovane su brojne aktivnosti kao što su konferencije, posjete institucijama, radionice, predavanja i izložbe na kojima su mladi dizajneri mogli da učestvuju i na taj način podignu stručne kapacitete neophodne za izvršavanje projektnih zadataka - rekao je on.

Prema njegovim riječima, jedna od završnih aktivnosti ovog projekta je i prezentacija novih vizuelnih identiteta u svakoj od institucija.

- Nakon Novog Sada izložba stiže u Banjaluku sa ciljem da predstavi ne samo rezultate postignute tokom procesa rebrendiranja, nego i sam proces pa otuda i odabir naslova za izložbu. Cilj izložbe jeste da prenesu iskustva stečena u projektu kako iz pozicije mladih dizajnera, tako i samih institucija sa željom da ova iskustva posluže kao primjeri dobrih praksi za sve ostale institucije zainteresovane za rebrendiranje i osavremenjivanje vizuelnih identiteta - objasnio je Mićević.

Istakao je da je kreativni proces na osmišljavanju novog vizuelnog identiteta MSURS podrazumijevao nekoliko aktivnosti sa ciljem boljeg upoznavanja mladih dizajnera sa institucijom.

- Sonja Jovanović i Luka Matić, odabrani par dizajnera za MSURS, u više navrata bili su u posjeti muzeju i tom prilikom su upoznati sa elementima koji su na kraju bili presudni u kreiranju novog vizuelnog identiteta. Izbor je pao na simbol sata kao osnovnog grafičkog elementa koji je poslužio za inspiraciju za razvoj ostalih parametara novog identiteta - naveo je Mićević.

Kako je kazao, sat ima višestruko značenje u kontekstu MSURS bilo da pričamo o istoriji grada, istoriji institucije ili o semiotičkoj predstavi novog loga u odnosu na misiju muzeja.

- Naime, muzej je smješten u zgradu stare austrougarske željezničke stanice koja na svojoj fasadi ima sat kao osnovni element funkcionisanja procesa koji su se odvijali u samoj zgradi. Na sličan način danas ova institucija “mjeri vrijeme” i postaje svjedok vremena bilo da govorimo o prošlosti, budućnosti ili sadašnjosti. Sat kao novi znak prepoznavanja muzeja postaje svojevrsni pripovjedač onog šta se dešava u muzeju - ispričao je on.

Dodao je da na kraju možemo da se vratimo na početak, a to je nastanak muzeja, podsjećajući da je katastrofalni zemljotres koji je zadesio Banjaluku 1969. inicirao akciju solidarnosti kojom je prikupljeno približno 750 djela što je predstavljalo temelj za osnivanje MSURS 1971. godine.

- Kao simbol banjalučkog zemljotresa ostao je sat koji se zaustavio na devet časova i jedanaest minuta. Četvrtina koja nedostaje na novom logu MSURS upravo predstavlja ono što se tek treba desiti i što ćemo pronaći dolaskom u muzej, kao što zaustavljanje vremena na banjalučkom “krivom satu” simbolički predstavlja jedan novi početak, najprije kao nastanak kolekcije, a potom i institucije koja svjedoči kulturi ovog prostora već 53 godine - zaključio je Mićević.

Iskustvo

Kako je kazao Mićević iskustvo stečeno u velikim evropskim projektima mnogo znači, pogotovo ako imamo u vidu da je riječ o mladim dizajnerima bez većeg praktičnog iskustva.

- Osim toga, ovakav posao kao što je rebrendiranje vizuelnog identiteta većina dizajnera nema priliku da radi u cijelom radnom vijeku, a učesnici ovog projekta su tu priliku dobili na samom početku te im stoga ovo iskustvo obezbjeđuje veliku profesionalnu referencu. Učešće u okviru ovog projekta na predavanjima, radionicama i izložbama te ostvarena poznanstva i kontakti predstavljaju snažnu bazu za nastavak profesionalne karijere - naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana