Nemanja Ćipranić, režiser serije “Crna svadba”, za “Glas Srpske”: Praznovjerje duboko usađeno u naš narod

Milanka Mitrić
Nemanja Ćipranić, režiser serije “Crna svadba”, za “Glas Srpske”: Praznovjerje duboko usađeno u naš narod

“Crna svadba” jeste žanrovska serija, ali vrlo lokalnog karaktera u pogledu miljea i samog zapleta. Ono što smo se trudili da postignemo, a nadam se i u tome uspeli, jeste da jednim jezikom žanra koji je univerzalno razumljiv ljudima širom sveta ispričamo našu autentičnu priču.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” režiser serije “Crna svadba” Nemanja Ćipranić govoreći o nastanku ove serije, za koju je scenario radio Strahinja Madžarević. U seriji glume Uliks Fehmiu, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Jelena Đokić, Nebojša Milovanović i drugi.

- Istražujući i spremajući se za seriju, veliku pažnju smo posvetili upoznavanju sa narodnim običajima i verovanjima, kao i teološkog, odnosno religijskog aspekta. Smatrali smo da je autentičnost jedna od osnova. Veliku pomoć nam je pružio profesor Danijel Sinani koji je jedan od najvećih stručnjaka u oblasti narodnih verovanja - dodaje Ćipranić.

GLAS: Koliko su opasna takva vjerovanja/praznovjerja i koliko su danas uopšte živa s obzirom na to da znamo da su negdje u korijenu naroda ovih prostora?

ĆIPRANIĆ: Lično smatram da hristijanizacija na ovim prostorima nikada nije do kraja sprovedena, te da su se mnogi običaji zadržali iz starih, paganskih vremena, pa čak i kod verujućeg naroda. Praznoverje jeste duboko usađeno u naš narod, kao vernik smatram da to ništa dobro ne može doneti, ali istovremeno mi nije svejedno kad su neke stvari u pitanju. 

GLAS: U tumačenju Mitra, njegovih postupaka i motiva prepliću se racionalno i iracionalno koje ide ka onostranom. Kako racionalan čovjek da se ponaša kad se susretne s nečim što nema racionalno objašnjenje?

ĆIPRANIĆ: Upravo u tom segmentu i dolazimo do žanra, ovo je psihološki triler koji ima elemente horora i misterije, potenciram psihološki jer upravo svaki postupak ili velika većina njih koji se dešavaju u seriji mogu se racionalizovati i sa psihološkog stanovišta objasniti, a istovremeno se mogu i mistifikovati i pripisati nečemu onostranom. Smatram da je to jedan od aduta serije, jer ni u jednom trenutku nismo načisto da li je to stvarno ili čista imaginacija.

GLAS: “Crna svadba” jeste, u svojoj srži, priča o borbi dobra i zla u ljudima. Nepresušan izvor za svako vrijeme čovjekovog postojanja. Ako se udaljimo od fikcije, šta biste rekli da je (na svjetskom nivou) danas najstrašniji primjer upravo tog odnosa dobra i zla?

ĆIPRANIĆ: Da, osnovni motiv serije jeste sukob dobra i zla i to je sukob koji traje od nastanka čovečanstva. U današnje vreme taj sukob je vidljiviji nego ikad, a poprište sukoba je oduvek bio čovek, jer ta borba se vodi u nama samima i stvar je individualne borbe šta će u nama preovladati. Konformizam je definitivno novi vid fašizma jer ubija bilo kakvu ljudskost i empatiju, a razvija neverovatnu količinu sebičluka i brige isključivo za samog sebe, to je nešto što je sveprisutno i vrlo izraženo u poslednje vreme.

GLAS: S obzirom na to da je samo jedan mali dio čitave priče nastao podstaknut masakrom u Jabukovcu, da li ste se plašili da će gledaoci seriju posmatrati samo u tom smjeru (iako se ona u samom startu odvaja od te priče)?

ĆIPRANIĆ: Taj tragični događaj jeste bio jedna od inspiracija za seriju, ali svakako nije glavni motiv priče, opet bih naglasio da je to bila samo inspiracija i da se nismo bavili konkretno tim zločinom.

GLAS:  Kako posmatrate produkciju serija i filmova u Srbiji i regiji i šta biste rekli da je potrebno promijeniti na tom polju?

ĆIPRANIĆ: Naravno, mislim da je jako dobro što se ovoliko snima i veoma sam srećan da je obim produkcije takav da dosta novih ljudi dobija šansu da radi i priča neke sveže priče.

GLAS: Kakve planove imate što se nekih budućih projekata tiče?

ĆIPRANIĆ: U bližoj i nešto daljoj budućnosti u planu su film “Štelovanje” za koji smo dobili podršku na konkursu Filmskog centra Srbije. To je jedan punokrvni triler i neonoar za koji verujemo da ima veliki bioskopski potencijal, takođe sa Strahinjom Madžarevićem privodim kraju pisanje još jedne nove serije i, naravno, očekujemo drugu sezonu “Crne svadbe”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana