Nele Karajlić sniminje seriju o Principu i Mladoj Bosni

Agencije
Nele Karajlić sniminje seriju o Principu i Mladoj Bosni

Beograd - Popularni glumac i muzičar Nenad Janković, koji godinama stvara pod imenom Nele Karajlić, kaže da intenzivno priprema materijal za dokumentarnu seriju koja će se baviti aktivnostima članova "Mlade Bosne".

Ocijenio je da je od izuzetne važnosti upoznavanje mladih generacija o tome šta je pozadina Sarajevskog atentata i kakav su slobodarski i čaroban entuzijazam nosili Gavrilo Princip i njegovi istomišljenici.

- Ideja kako je to, u stvari, bilo treba da bude približena mladoj publici na pitak način. Ne samo zato što su prestali čitati, već zato što smo mi dovoljno veliki i pametan narod da znamo na koji način treba da čuvamo i gajimo ideju o svojoj prošlosti. Samo onaj narod, koji ima toliku snagu da o sebi priča otvoreno i jasno, veliki je narod - kazao je Karajlić.

Smatra da je Principov čin bio isključivo poziv na slobodu i pucanj u tiranina i da je besmisleno i irelevantno o tome polemisati.

- On nije Franca Ferdinanda ubio u Beču, nego u Sarajevu. Princip nije pucao na nedužne ljude koji su stajali u nekom supermarketu. Nego je pucao u Franca Ferdinanda, koji je bio metafora jedne umiruće imperije, koja je gušila pola Evrope - rekao je Karajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana