Nebojša Kuruzović, pjesnik, o kabareu “Neka ostane među nama”: Ljudski razgovori uz vino, poeziju i muziku

Branislav Predojević
Nebojša Kuruzović, pjesnik, o kabareu “Neka ostane među nama”: Ljudski razgovori uz vino, poeziju i muziku

BANjALUKA - Samoproglašeni pjesnik i potkast zvijezda u nastanku Nebojša Kuruzović predstaviće u četvrtak od 20 časova u Gradskom pozorištu “Jazavac” svoj novi projekat “Neka ostane među nama”.

U pitanju je, kako sam autor duhovito kaže, “Prvi srpski inkluzivni kabare” ili neka vrsta muzičko-poetskog nastavka njegovog istoimenog potkasta, samo postavljen uživo pred publikom na pozorišnim daskama.

- U jednom razgovoru s prijateljem i kolegom iz sastava “Džez poezi kabare”, pjesnikom Sašom Berendikom, došli smo do zaključka da živimo u vremenu u kojem je sve manje pravih prijateljskih razgovora, onih koji bi trebalo da ostanu među nama, čak smo odlučili da drugi album sastava “Džez poezi”, nazovemo “Neka ostane među nama”. Od tih ideja uskoro sam stigao do snimanja potkasta poetskih razgovora intimnog karaktera, nekih 11 razgovora s ljudima iz umjetnosti, koji su na moje iznenađenje sjajno primljeni s nekih 40.000 slušanja u prosjeku, što me ubijedilo da publika za poeziju još postoji samo treba naći način da se stigne do iste - rekao je Kuruzović za “Glas Srpske”.

Prema riječima autora, to je na neki način postao logičan nastavak njegovih dugogodišnjih želja da poeziju predstavi u drugim formatima, osim klasičnih književnih, jer on prosto rečeno nije čovjek od papira.

- Da budem iskren sebe nikad nisam vidio kao čovjeka od papira i duži niz godina radim da poeziju predstavljam kroz druge vidove komunikacije s publikom, jer je 21. vijek svojom medijskom raznovrsnošću, po meni savršen vijek za poeziju. I “Džez poezi” je nastao na tom tragu, kao i projekat poetskog kluba “Džep”. Potom je stigao “Potkast”, a reakcije publike i gostiju su potvrdile da sam na dobrom putu. Jedna od slušateljki mi je možda dala i najljepši kompliment u karijeri rekavši da kad sluša potkast osjeća se kao da je na kafi sa mnom i mojim gostima, samo što joj niko ne postavlja pitanja - kaže Kuruzović.

Od ideje da se potkast približi publici što direktnije, uz pomoć muzičkog tandema “Elektro Tesla” (Slaven Bajić - violina i Stefan Tešanović - gitara), kao pratnje,  brzo je došlo do stvaranja i pomenutog kabarea nazvanog “Ono što ostaje među nama”.

- Pozorišna verzija kabarea biće izvedena među publikom. Osnovna ideja je da pojedince iz publike izvedem na pozornicu i da uz vino i priču biramo teme iz tri šešira nazvana život, putovanja i imena, na koje bend svira muziku, dok ja govorim poeziju, samo za našeg sagovornika. Dogovorili smo koprodukciju sa “Jazavcem” kao redovnu postavku, gdje ćemo uz ljude i publiku svaki put imati goste iz svijeta umjetnosti, poput Vanje Mišić i Petra Topalovića na premijeri, s kojim ćemo izvoditi duete što me raduje, iako ne znam kuda će nas odvesti - dodaje on.

Pjesnik i voditelj kaže da njegov novi kabare projekat neće gurnuti u drugi plan odranije poznati sastav “Džez poezi kabare”, koji uskoro snima spot za novi singl, kojim će najaviti drugi album sedmočlanog sastava.

- Imalo smo nekoliko problema u pripremi drugog albuma. Prvo zbog pandemije virusa korona, a potom smo spletom nesretnih okolnosti ostali bez gotovih snimaka za drugi album, što nas je bacilo na ivicu razlaza.

Ipak, preživjeli smo, ponovo smo se počeli okupljati u punom sastavu, a ovih dana planiramo da uz pomoć Jelene Medić, snimimo spot za novu pjesmu “Da mi je znati”, koja je prvi singl s novog albuma - objasnio je on i dodao da bi album trebalo da bude objavljen početkom iduće godine.

Knin

Kuruzović i tandem “Elektro Tesla” nedavno su objavili numeru “Knin”, koja je na direktan način ogolila teške emocije oko grada iz naslova.

- Numera je dijelom inspirisana mojim prolaskom kroz Knin, a dijelom stvarnim događajima s neke od tih “nesretnih” radionica o Balkanskom pomirenju, tokom koje smo jedna djevojka iz Hrvatske i ja reagovali isto na asocijaciju riječi “Pao je Knin”, samo iz različitih godina, ona na 91, a ja na 95. godinu. To je suštinski ogolilo da su i dalje najjače i najiskrenije međuljudske emocije one koje nastaju uz lični razgovor, dok su sva ta vještačka pomirenja, diktirana od država i institucija besmislena i promašena - kaže Kuruzović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana