Nebojša Bosnić, slikar, za “Glas Srpske”: Imamo kvalitetnu i snažnu likovnu scenu

Milanka Mitrić
Nebojša Bosnić, slikar, za “Glas Srpske”: Imamo kvalitetnu i snažnu likovnu scenu

BANjALUKA - Slike koje sam stvarao su, u stvari, portreti sredovječnih dama - iz sjećanja, iz gimnazije, iz komšiluka, iz grada. Radi se o generaciji koja je živjela i školovala se u jednom drugom sistemu.

Portreti  oslikavaju elemente zabrinutosti, ležernosti i lagane melanholije.

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” slikar Nebojša Bosnić, čija izložba pod nazivom “Kratka priča o gospođi Klaudiji i njenim prijateljicama” je ovog mjeseca predstavljena u Londonu. Zajedno sa Bosnićevim radovima izložena su bila i djela Nikole Zaklana, pod nazivom “Noćni pijanista”.

- Radi se i o svijetloj paleti boja, a obuhvaćeno je 12 slika. Neke su većeg, neke manjeg formata. Slike su nastale u posljednjih godinu dana - dodao je Bosnić.

Nit koja povezuje ove radove, prema njegovim riječima, je generacija, odnosno bio je inspirisan jednim generacijskim susretom na obilježavanju godišnjice mature.

- Glavna poveznica mi je generacija. Moja generacija je meni bila i nekakva inspiracija. Zajednička poveznica je što smo živjeli u dva sistema, što je veoma neobično. Sa psihološke strane, to su jedinke koje su bitisale u dva sistema - socijalističkom i ovom u kojem sada živimo - rekao je on i naglasio da sami portreti baš odražavaju tu psihološku notu boravka i života jednog vremena koje je iza nas, te psihološki efekat koji je vrijeme ostavilo na pojedinca.

Kada je riječ o trenutnoj umjetničkoj sceni na našim prostorima, a osvrćući se na umjetnike i iskazivanje koje stvaraoci imaju, Bosnić je naglasio da smatra da je umjetnička scena zaista dobro razvijena.

- Nedavno sam bio kod gospodina Slobodana Vidovića i tražio termin za izložbu u Banskom dvoru. I ono što mi je bilo prijatno za čuti je da su termini popunjeni i da mladi autori žele da izlažu. Čak nismo ni svjesni koliko je jaka banjalučka likovna scena. Svako od nas u svakom momentu može da napravi dobru izložbu vrijednu respekta - naglasio je on.

Uz osvrt na umjetničku kritiku u Banjaluci, Bosnić je objasnio da je ona usklađena i sa samim prostorom na kojem umjetnici stvaraju, te da je stoga na zadovoljavajućem nivou.

- S obzirom na veličinu grada, umjetnička kritika postoji. U odnosu na broj stanovnika, imamo dosta dobrih slikara i kritičara, tako da, što se tiče te strane, kvalitet postoji - kazao je Bosnić.

 

Nova izložba

 

Umjetnik je naglasio da, kada je riječ o radovima koje trenutno priprema, ima namjeru da završi izložbu koja bi trebalo da bude otvorena u Berlinu.

- Izložba koju pripremam trebalo bi da bude otvorena u Berlinu krajem decembra ili početkom januara. Naziv izložbe je “Kafana Zoran Limun - posljednji bastion socijalizma”. Sadržavaće od 25 do 30 slika, jednog radnika, gosta, enterijer kafane i to je jedna serija na kojoj trenutno radim - dodao je Nebojša Bosnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana