Naučnim skupom o poeziji Crnjanskog počeo “Dučićev dan”

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - Tradicionalna kulturna manifestacija "Dučićev dan" počela je danas u Trebinju naučnim skupom o poeziji Miloša Crnjanskog.

Naučni skup "Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog" okupio je više od 25 renomiranih proučavalaca srpske poezije, a otvorio ga je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Tokom dvodnevnog skupa biće riječi o 60 godina "Lamenta nad Beogradom", posljednjoj zavjetnoj pjesmi Miloša Crnjanskog, o fenomenu egzila koji je premrežio njegovo djelo, te o značaju "Lirike Itake" i komentarima, ali i širem kontekstu koji nije samo pjesnički nego i kulturni i istorijski.

Ćurić je istakao da je izražena nacionalna svijest Dučića i Crnjanskog rodila i zajedničku integrisanu misao o vječitom povratku rodnoj grudi, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Kao što se Dučić vratio u svoje milo Trebinje tako je Miloš Crnjanski, poslije dugih stranstvovanja, stigao u Beograd i jednom od najljepših svojih pjesama `Lament nad Beogradom` osvijetlio povratak i vječni smiraj u voljenom gradu", rekao je Ćurić.

On je naveo je da Dučića i Crnjanskog vezuje i ljubav prema Jadranu i Mediteranu, te da je Trebinju čast i zadovoljstvo što se ova dva velikana opet susreću, sada u gradu na Trebišnjici.

Urednik ovog skupa Svetlana Šeatović rekla je da je manifestacija "Dučićev dan" značajna u okviru specijalnih veza Srbije i Republike Srpske i da je pravi biser srpskog mediteranskog grada koji je utočište poezije i u kojem se može proučavati srpska poezija.

"Veza koju nalazimo između Crnjanskog i Dučića, čini nam se, možda, na prvi pogled udaljena, ali nije tako daleko jer je i sam Crnjanski kao čovjek Panonije lutao za Mediteranom i pronalazio svoje mjesto tu, a pravi smiraj je našao pod Srđem. On nikada nije bio u Trebinju ali ovo je vanredna prilika da se sa Dučićem sretne u ovom gradu", navela je ona.

Direktor Instituta za književnost i umetnost u Beogradu Bojan Jović rekao je da je ovaj skup posvećen Crnjanskom pjesniku bure i posljeratnom pjesništvu, glasnogovorniku novih ritmova i slutnji u pokoljenju koje je imalo nesreću da iskusi sve užase velikoga rata.

Jovan Delić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, uručio je poklone - najnovija izdanja SANU o Dučiću gradonačelniku Trebinja, Muzeju Hercegovine i Narodnoj biblioteci Trebinje.

U okviru "Dučićevog dana", večeras u 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biće promovisan Zbornik "Poezija i poetika Miroslava Maksimovića", a nakon toga biće otvorena izložba "Otisci graditelja" arhitekte Branka Pešića.

U Kulturnom centru u 20.00 časova biće održano "Veče laureata" - Ranka Jovovića, pod nazivom "Moli se vladiko, podvikni gospodaru".

Učestvovaće Hor "Tribunia" Trebinje, glumci Narodnog pozorišta Beograda Lepomir Ivković i Biljana Đurović, solisti Opere Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mina Gligorić, vokalni kvartet Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Na Blagovijesti će sutra u Hercegovačkoj Gračanici od 9.00 časova biti služena arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11.30 časova počeće drugi dio naučnog skupa "Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog".

Od 19.00 časova u Kulturnom centru biće održana promocija Antologije savremene srpske lirike u Istočnoj Hercegovini "Hercegovački vijenac", autora Gedeona Stajića.

Grad Trebinje pokrovitelj je manifestacije "Dučićev dan", koja se tradicionalno održava na Blagovijesti, kada je preminuo pjesnik Jovan Dučić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana