Naučni skup na Danima Vlade Miloševića: Tradicija kao inspiracija muzičkim stručnjacima

M. P.
Naučni skup na Danima Vlade Miloševića: Tradicija kao inspiracija muzičkim stručnjacima

Banjaluka - Naučni skup "Tradicija kao inspiracija" održan je u petak na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u okviru obilježavanja "Dana Vlade Miloševića".

Na ceremoniji svečanog otvaranja govorili su predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Sanić, kao i dekan banjalučke Akademije umjetnosti Luka Kecman. Kako je istakla koordinator naučnog skupa Sanda Dodik, jedna sekcija je uvijek posvećena stvaralaštvu Vlade Miloševića, kao i etnomuzikološkim istraživanjima.

- Posebna sekcija naučnog skupa bavila se etnomuzikološkim radovima, najnovijim dostignućima i istraživanjima iz ove oblasti. Takođe, ugledni naučnici su govorili i o muzikološkim temama koje uključuju ne samo istorijske nego i analitičke teme, kao i filmsku i crkvenu muziku - kazala je Dodikova i dodala da je jedna sesija bila posvećena najnovijim istraživanjima u pedagogiji muzike i muzičke teorije.

Interesantno je bilo i predavanje uglednog muzikologa iz Beograda Nadežde Mušušove, koja je govorila o Miloševiću, te povezala njegovo stvaralaštvo sa drugim srpskim kompozitorima. Učešće u naučnom skupu su uzeli i brojni stručnjaci iz regiona, ali i iz Evrope. Program obilježavanja "Dana Vlade Miloševića" u četvrtak protekao je u znaku radionica i predavanja Vesne Karin i Sabine Vidulin, a promovisana je i knjiga Sande Dodik. Posjetioci su imali priliku da pogledaju izložbu "Vlado Milošević - Život protkan notama", koja je otvorena u Banskom dvoru Kulturnom centru, te da uživaju u koncertu koji su činile instrumentalne kompozicije Vlade S. Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana