Nataša Perić, glumica, o specijalnoj nagradi na Teatarfestu: Lik iz sjenke donio prvo priznanje

Aleksandra Madžar
Nataša Perić, glumica, o specijalnoj nagradi na Teatarfestu: Lik iz sjenke donio prvo priznanje

Banjaluka - Svoje prve glumačke korake sa dramskom sekcijom Medicinske škole napravila sam na velikoj sceni Centra za kulturu i obrazovanje Doboj, bilo je nevjerovatno na istoj toj sceni dobiti prvu nagradu u karijeri.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" talentovana glumica Nataša Perić koja je na ovogodišnjem "Teatarfestu" u Doboju dobila specijalnu nagradu za ulogu Nevena u komadu "Urnebesna tragedija" Narodnog pozorišta Republike Srpske, koja je ujedno i pobijedila na festivalu.

- Nikada do sada nisam imala veću tremu, nego kada sam morala izaći pred Dobojlije. To je za mene bilo toliko emotivno, prije svega što igram na toj sceni i što upravo tu dobijam svoju prvu nagradu - ispričala je Perićeva koja je rođena u Doboju, a sada živi i radi u Banjaluci.

Komad Dušana Kovačevića, režirala je Milica Kralj koja je mladoj glumici povjerila veliki glumački zadatak kada je baš nju izabrala na kastingu za lik Nevena.

- Teško je igrati djecu. Bilo bi mi teško da sam igrala djevojčicu, a tek dječaka. Bilo je teško graditi lik. S obzirom da Neven ima samo jednu konkretnu scenu sa svojim djedom, tek kada smo ušli u prostor, shvatila sam da je on stalno na sceni. Morala sam iz sjenke krojiti svoji lik, ali da ne odvlačim pažnju od glavne radnje - objasnila je Perićeva.

Ono što je posebno privuklo pažnju publike na premijeri u Banjaluci bila je lakoća njenog scenskog pokreta, na kojem joj je, nesebično pomagao glumac Slobodan Perišić.

Komad govori o stvarima i ljudima koje svakodnevno susrećemo i problemima koji nam se svakodnevno dešavaju, a uspješno je rađen na brojnim pozorišnim scenama, te je snimljen i istoimeni film u režiji Gorana Markovića.

Likovi iz "Urnebesne tragedije" su naše komšije, poznanici, prolaznici, prijatelji, rodbina, pa i mi sami, koji smo u vječnom strahu pred neizvjesnošću života, koji izaziva nepromišljene postupke, gdje se njeguju pogrešni modeli ponašanja koji su pogubni za one koji tek treba da spoznaju život i sebe.

- Neven je upravo dijete, koje "kupi" sve stvari koje se dešavaju u kući i u komadu imamo priliku da vidimo na koji način ih na kraju ispoljava. Bilo mi je teško kada sam shvatila kakav zadatak imam. Na početku sam se, priznajem, uplašila, ali  proces rada je bio zaista divan, tako da u nastavku nisam osjetila ni paniku, ni tenziju. Milica Kralj je tako divno radila sa nama, da je to za mene bilo veliko i prelijepo iskustvo - istakla je Perićeva.

"Ljetna glumionica"

Dramski studio "Blok" pozvao je Perićevu da u okvir njihove "Ljetne glumionice" svoje znanje i iskustvo dva puta sedmično prenosi na sve zainteresovane mališane.

- Ovo će biti prvi put da radim na takav način. Radiću sa njima improvizacije, pokret, opuštanje, memoriju, recitacije, a ako budu baš mala djeca onda ću sa njima raditi kroz igrice - objasnila je Nataša Perić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana