Natalija Trivić za “Glas Srpske”: Domaći autori i filmovi dobijaju podršku

Ilijana Božić
Natalija Trivić za “Glas Srpske”: Domaći autori i filmovi dobijaju podršku

Osnivanjem Javne ustanove Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, Srpska će biti bogatija za još jednu republičku javnu ustanovu koja je od značaja za razvoj i unapređivanje kinematografskog stvaralaštva i komplementarnih djelatnosti.

Rekla je to u razgovoru za “Glas  Srpske” ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić govoreći o novoosnovanom Centru za razvoj i unapređivanje kinematografije RS.

- U cilju razvijanja filmske djelatnosti Srpske neophodno je povećati budžet za razvoj filmske produkcije i utvrditi sistem u okviru kojeg bi se sredstva trošila, u skladu sa kulturnom politikom i strateškim opredjeljenjem, imajući u vidu dugoročne ciljeve - dodaje ona.

GLAS: Kakvi su naredni koraci? Da li su već u planu neki projekti?

TRIVIĆ: Kada se uspostavi upravljačka struktura, utvrdiće se akcioni plan za dugoročno i kratkoročno djelovanje. Važan segment proizvodnje filmova su koprodukcije, koje podrazumijevaju poslovnu saradnju između produkcija iz različitih zemalja. Da bismo ostvarili dobre koprodukcije, za RS je neophodno da producenti budu relevantni u evropskom filmskom kontekstu. To  podrazumijeva znanje i kreativnost, te pristup javnim fondovima, koji uživaju njihove kolege u regionu. Važna je vidljivost i prisustvo na međunarodnom planu, gdje se izdvaja učešće u “Euroimažu”, kao najvećem evropskom fondu za film.  Ne treba zanemariti ni činjenicu da su potencijali kojim RS u smislu ove djelatnosti raspolaže i potencijalne filmske lokacije. To podrazumijeva da je neophodno razmatranje i razvijanje poslovnog okruženja pogodnog za snimanje filmova. Korist od takvog modela imala bi ne samo RRS, mjesta na kojima će se filmovi snimati, domaća filmska produkcija, nego i ugostiteljstvo i turizam, kao i sve druge grane privrede koje učestvuju u projektima. Jedan od ključnih koraka u uspostavljanju sistema biće izmjena zakonskih propisa u oblasti kinematografije. Definisanje pravnog okvira omogućiće nesmetan razvoj djelatnosti i usklađivanje sa aktuelnim kretanjima u regionu i Evropi. 

GLAS: Na koji način će Ministarstvo uticati na razvoj ovog Centra?

TRIVIĆ: Značaj Centra se ogleda u tome što će podsticati razvoj i doprinosi unapređenju kinematografskog stvaralaštva u  Srpskoj. To se odnosi na učešće u izradi i sprovođenju plana razvoja kinematografije i komplementarnih djelatnosti, na doprinos stvaranju scenarističke građe i prezentaciji domaće proizvodnje filmova u zemlji i inostranstvu, kao i doprinos promociji stranih kinematografskih djela u RS.

GLAS: Centar je osnovan na osnovu mnogobrojnih inicijativa filmskih radnika iz RS. Da li su filmski radnici dali i  prijedloge za snimanje novih filmova ili za saradnju sa stranim produkcijama?

TRIVIĆ: Prvo slijedi donošenje plana razvoja kojim će biti utvrđeni ciljevi i prioriteti, akcioni plan za njihovu realizaciju i sredstva. Neminovno je da će se podržati filmovi od značaja za RS sa prepoznatim vrijednostima.

GLAS: Šta osnivanje ovog centra znači za Srpsku i domaće umjetnike?

TRIVIĆ: S obzirom na to da smo prvu generaciju studenata sa Katedre za film i televiziju pri Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci dobili prije nešto više od deset godina, filmska produkcija u RS tek je u nastajanju. Podatak da u Srpskoj postoji  nekolicina producentskih kuća, koje su uz velike napore u stanju da iznesu cjelokupnu filmsku proizvodnju, govori nam da u RS većina filmskog kadra nema prostora za izražavanje. Uprkos lošim uslovima, na ovim prostorima formirana je generacija mladih filmskih autora koji ostvaruju zapažene rezultate u igranom, animiranom, dokumentarnom i eksperimentalnom filmu, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou. Osnivanjem Centra biće uspostavljen sistem za prepoznavanje filmskih projekata i ideja mladih autora, a važan segment predstavljaju edukacije i obuke, podrška filmskim festivalima, što omogućuje povezivanje sa filmskim radnicima i profesionalcima na regionalnom i međunarodnom planu. 

GLAS: Koliko sredstava iz budžeta je planirano da se uloži u razvoj ovog centra?

TRIVIĆ: Slijedi uspostavljanje upravljačke strukture, imenovanje direktora i članova upravnog odbora koji će potom donijeti strateški dokument u kojem će biti definisana vizija, plan razvoja, ciljevi, prioriteti, akcioni plan i budžetski okvir neophodan za realizaciju.

Produkcija

GLAS: Koliko će Centar poboljšati razvoj filmske produkcije u RS?

TRIVIĆ: Ministarstvo kroz različite finansijske i administrativne mehanizme podržava filmsku produkciju. Sredstva za razvoj filma je kao stavka, nakon kraće pauze, ponovo uvrštena u Budžet RS. Iako skromna, u iznosu od 100.000 KM, što je za kvalitetnu produkciju dugometražnih filmova,  nedovoljno. Ipak ova sredstva pokazuju da je film kao kulturna potreba prepoznat, pa osnivanjem republičke ustanove koja će se baviti isključivo razvojem kinematografije, stvoriće se uslovi za značajniju finansijsku podršku domaćoj produkciji, te za razvoj ove djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana