Natalija Todorović, violinistkinja, za “Glas Srpske”: Podrška mladim talentima temelj napretka

Milanka Mitrić
Natalija Todorović, violinistkinja, za “Glas Srpske”: Podrška mladim talentima temelj napretka

BANjALUKA - Violina je jedan od gudačkih instrumenata koje djeca na svom muzičkom putu, od najranijeg doba, možda i najviše biraju za učenje i sviranje.

Osim školovanja, posvećenosti, vježbanja i usmjeravanja, svaka podrška mladim talentima je zlata vrijedna, a  radionice su jedan od oblika učenja, koje mnogim mladim posvećenicima violine služe za dodatno usavršavanje.

“Radost sviranja” je jedna od radionica koje već nekoliko godina organizuje violinistkinja, pedagog i kompozitor Natalija Todorović, a koja je namijenjena mladim violinistima i violinistkinjama.

- Ovo je četvrti put da održavam radionicu ovoga tipa, ali po drugi put pod punom podrškom Banskog dvora i direktora Mladena Matovića, koji ima osjećaj za mlade violiniste, djecu, učenike koji se bave klasičnom muzikom. Valjda zbog toga što je i sam veliki umjetnik. Važno mi je što je baš ova institucija podržala radionicu jer su učenici imali priliku da cijeli dan sviraju i vježbaju u predivnom prostoru Banskog dvora, u kojem posljednjih godina nastupaju vrhunski izvođači. Kroz svaku radionicu i ja svaki put nešto naučim. Svakom narednom nastojim da napredujem - kazala je Todorovićeva za “Glas Srpske”.

Kako je navela, pomak i napredak kod učenika koji se već nekoliko godina prijavljuju na radionicu je zaista vidljiv.

- To znači da oni imaju jake motive za vježbanje. Svaka radionica za mene je kao neka revija učenika violine, jako dobre djece koju kroz ovakav pristup želim što više da podstaknem na dalji rad na sebi. Svi oni vrlo lijepo rade sa svojim nastavnicima u muzičkim školama i ovakve i slične radionice su samo jedna velika podrška za dalje - navodi ona.

Kako je kazala, osvrćući se na lično iskustvo u okviru kojeg je ranije bila stipendista različitih fondacija i svake godine išla na master klasove vrhunskih proizvođača, značajno bi bilo za mlade da imaju bar dio takvih mogućnosti, jer tako imaju više prilike da napreduju.

- Voljela bih da današnja djeca imaju mogućnost da koriste razne stipendije, jer je u suprotnom to sve jako skupo i sve ostaje samo na podršci koju će im moći pružiti roditelji. Na svojom koncertima sam obično predstavljala nekog od talentovane djece. Pa ću tako i u ovoj koncertnoj sezoni da gostujući po gradovima RS predstavim neko od te djece, a imam finu saradnju sa domovima kulture i u FBiH. Vidjela sam da i tu ima baš dosta talentovane djece koja takođe često gostuju na mojim koncertima. To je moj vid podrške učenicima klasične muzike - navodi ona.

Koncerti

Kako navodi, često održava tematske koncerte, a jedan od planiranih trebalo bi da bude održan 1. aprila u Srednjoškolskom centru u Čelincu.

- Program će obuhvatiti djela klasicizma, ali i malo filmske muzike. Ostali koncerti biće realizovani u skladu s epidemiološkom situacijom. Rado se odazovem nekom dobro osmišljenom koncertu, a sve s ciljem promocije klasične muzike kod nas. Više nego ikada nam je potrebna kultura kao jedina prevencija očuvanja zdrave psihe u ovim teškim vremenima, pogotovo za mlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana