Natalija i Vanja baroknom muzikom putuju malim gradovima

Aleksandra Madžar
Natalija i Vanja baroknom muzikom putuju malim gradovima

Banjaluka - Publika u manjim mjestima mi je izuzetno značajna. Veliki je izazov klasičnu muziku učiniti interesantnom za publiku koja možda nije navikla da često sluša takve kompozicije.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" violinistkinja Natalija Todorović koja je koncertom "Od baroka do moderne" u Novom Gradu započela mini-turneju po manjim gradovima Republike Srpske.

Ova umjetnica zajedno sa Vanjom Knežević, koja svira violončelo, u četvrtak uveče publici u Novom Gradu pružila je uživanje u kompozicijama iz šesnaestog vijeka, pa sve do savremenih djela. Poslije ovog koncerta muzikom se sele u Kozarsku Dubicu, Teslić, Bijeljinu, Prnjavor i Foču.

- Godinama se trudim da održim kontinuitet i sviram u manjim gradovima - kazala je Todorovićeva.

Repertoar koji su ove dvije umjetnice pripremile za mini-turneju je raznovrstan.

- Sviraćemo djela Vivaldija, Šuberta, Mocarta, Hajdna, ali i nekoliko mojih kompozicija - dodaje violinistkinja.

Kada je riječ o načinu biranja kompozicija za neki koncert, kaže da tu treba biti vrlo jasan i izvođač mora da zna kakav efekat želi da ostavi na publiku.

- Muzičar pravi jedan manji kompromis sa publikom, ali većim dijelom zadržava sopstveno muzičko nahođenje. Sve češće sviram ono što mi uvu najviše prija. Tako se najbolje izrazim - istakla je Todorovićeva.

Afirmacija mladih

- Na svakom nastupu želim da promovišem talentovane mališane. Na koncertu u Novom Gradu sa nama su nastupile dvije učenice gitare. To mi je praksa od 2012. godine i drago mi je da ta djeca svojim nastupom animiraju i svoje vršnjake. Svojevremeno sam održala niz muzičkih radionica širom Republike Srpske - kaže Natalija Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana