Nastup Kusturice i „No smoking orkestra“ na festivalu u Sočiju

SRNA
Foto: ilustracija

BEOGRAD - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica danas će sa svojom grupom "No smoking orkestra" nastupiti na Zimskom međunarodnom festivalu umjetnosti Jurija Bašmeta u Sočiju.

Kusturica se na putu za Soči sastao sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom u Moskvi i tom prilikom izjavio da za njega predstavlja veliku čast Šojguov prijedlog da bude glavni reditelj Teatra ruske armije, čija scena ima veliku istoriju i tradiciju.

"U svijetu se, nažalost, sada brzo mijenjaju vrijednosti, ali ja ću se potruditi da sačuvam klasične vrijednosti", rekao je srpski režiser ruskim novinarima nakon susreta sa Šojguom. Mediji u Rusiji prenose da je Kusturica za vrijeme boravka u Moskvi, a nakon susreta sa Šojguom, posjetio Glavni hram Oružanih snaga Ruske Federacije u Podmoskovlju u parku Patriot. Vijest da Kusturica režira u Teatru ruske armije pozdravio je poznati ruski pisac Zahar Prilepin, prenose "Večernje novosti". "

Pozdravljam ovu oštroumnu odluku ministra odbrane. Danas mi se veoma sviđa moja država", rekao je Prilepin. On je na svom blogu poručio: "Ovo je samo po sebi fantazmagorija! Kusturica je, bez obzira na apsurdistički, razigrani, komični sadržaj svojih veoma različitih, ali uvijek velikih filmova, duboko konzervativan, tradicionalistički režiser - odgojen, i to na ruskoj kulturi. Štaviše, u polovini njegovih najboljih filmova vodi se rat. I ljudi ga prevazilaze. I dobija se Život je čudo.

I dobija se Na mliječnom putu". Kusturica će biti treći stranac na čelu nekog moskovskog teatra. U čuvenom Teatru Vahtangova glavni reditelj je Rimas Tuminas, a u Teatru Majakovskog Mindaugas Karauskis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana