Nastup Emira Kusturica i No smoking orkestra u Jerusalimu oduševio publiku

Priredila: Aleksandra Madžar
Nastup Emira Kusturica i No smoking orkestra u Jerusalimu oduševio publiku

Jerusalim - Emir Kusturica i "No smoking orkestra" oduševili su publiku u Jerusalimu dovodeći na trenutke atmosferu do usijanja, posebno tokom izvođenja rumunske "Ševe", "Ciganske rumbe" i muzike iz filma "Podzemlje".

Koncertna sala Nacionalnog kongresnog centra u Jerusalimu u ponedjeljak uveče bila je puna mladih, ali i nešto starijih Kusturičinih fanova, među kojima je bio i ministar inostranih poslova Izraela Avigdor Liberman sa porodicom.

Kako prenose domaći mediji, Liberman je poslije koncerta razgovarao sa Kusturicom u bekstejdžu, zamolivši ga da prenese pozdrave predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Bliski saradnik ministra Libermana Aleksandar Nikolić

dodao je da je tokom prijateljskog susreta Kusturica iz svog ugla upoznao Libermana o stanju u Republici Srpskoj i regionu.

Kusturica i Liberman, koji je veliki obožavalac Kusturičinog kinematografskog opusa i muzičkog umijeća, do sada su se sreli tri puta, a ovo je njihov prvi susret u Izraelu.

Kusturica je Libermanu prenio utiske sa promocije svoje knjige "Sto jada" u Parizu, navodeći da se priprema prevod na još neke jezike, između ostalih, i na hebrejski.

Kusturica i "No smoking orkestra" večeras bi trebalo da nastupaju u Tel Avivu, a sutra je koncert u Kongresnom centru u Haifi.

Nastavak turneje slijedi za dvije sedmice, a prvi koncert biće održan u Moskvi 19. februara. Dan kasnije Kusturica i "No smoking orkestra" sviraće u Voronježu, nakon čega su planirani nastupi u Sankt Peterburgu, te u Rigi i Viljnusu.

Tokom prošle i početkom ove godine, Kusturica i njegovi muzičari svirali su u Švajcarskoj, Italiji, Rusiji, Bjelorusiji, Francuskoj, San Marinu, Njemačkoj, Španiji, Mađarskoj, Meksiku, Bugarskoj…

Emir Kusturica i "No smoking orkestra" rijetko nastupaju pred domaćom publikom, a posljednji koncert, prije ovog u Jerusalimu, koji su održali pred Trebinjcima, bio je za pamćenje.

Ovacijama i aplauzima publika je tokom koncerta, koji je trajao tri i po časa u bašti hotela "Platani", pozdravljala svaku izvedenu numeru. Ono po čemu će se koncert pamtiti dugo je trenutak kada su se na sceni pojavile filmske dive Monika Beluči i Sloboda Mićalović. Dvije poznate glumice tada su boravile u Trebinju radi snimanja scena za Kusturičin film "Na mliječnom putu" i uživale u prvim redovima tokom cijelog koncerta.

Posebnost

Prepoznatljivost "No smoking orkestra" ogleda se u karakterističnim kompozicionim i aranžerskim postupcima koji uključuju spojeve muzičkih stilova, žanrova, instrumenata i vokalnih tehnika koje se u svojoj kontrastnosti nadopunjuju i međusobno inspirišu. Prateći individualnu i kolektivnu invenciju članovi grupe stvaraju muzičku sliku stilskog kolaža u čijem se sastavu nalaze modeli i motivi tradicionalnih muzičkih nasljeđa Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana