Nastavak rada Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske: Priče i legende o čudesnim crkvama brvnarama

Milanka Mitrić
Nastavak rada Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske: Priče i legende o čudesnim crkvama brvnarama

BANjALUKA - Etnološko odjeljenje Muzeja Republike Srpske u nastavku rada terenskog istraživanja fokusiraće se na nematerijalno kulturno nasljeđe, na legende i istine o “čudesnom prelijetanju” crkava brvnara.

 

Prije dvadeset godina, tačnije, 2000. godine, započeto je istraživanje, a dalja istraživanja biće u naprednoj fazi i obuhvatiće prostor sjeverozapadne Republike Srpske, od turskog perioda do danas. Istraživanja obavlja muzejski savjetnik Vladimir Đukanović.

Rezultati višegodišnjeg sakupljanja i obrade podataka, te analize, biće javnosti predstavljeni u monografiji “Crkve brvnare u okolini Banje Luke - legende i istine”.

Monografija će obuhvatiti brojne fotografije, ali i različita pojašnjenja i objašnjenja 24 legende o skromnim bogomoljama napravljenim od drveta, koje su svjedoci istrajnosti narodnog graditeljstva u vremenu teških ekonomskih prilika, ropstva i privrženosti i posvećenosti jednog naroda svojoj vjeri.

- Terenskim proučavanjem i korišćenjem stručne literature otkrivamo okolnosti u kojima su građene. Zbog teškoća u dobijanju odobrenja gradnje od turskih vlasti i cijene koja se plaćala u dukatima, narod se morao dovijati i tada je ispoljavao svoju bistrinu i domišljatost - rekao je muzejski savjetnik Vladimir Đukanović.

U vremenu zabrane gradnje pravoslavnih crkava, brvnare su nastajale iz potrebe mještana, koji su krišom u šumi pripremali građu i za jednu noć ih sklapali. Turskim vlastima tada bi nudili bajkovita objašnjenja, da bi crkvu mogli da sačuvaju od turskog zuluma.

U Bosanskoj Krajini početkom 20. vijeka postojale su 83 crkve brvnare. Taj broj je pedesetih godina opao na 30 crkava.

Na prostoru banjalučke regije danas je ostalo samo 13 crkava brvnara, kojima treba vratiti prvobitni izgled.

- Trošnost materijala, istorijske i druge prilike, razaranja i paljevine spriječili su da vijekovima stare sakralne građevine budu sačuvane do današnjih dana. Crkve brvnare koje postoje treba potpuno obnoviti i uključiti u sadržaj vaspitno-obrazovnog programa - naglasio je Đukanović.

Iluzije

U Muzeju Republike Srpske, pored stalnih postavki, trenutno je aktuelna izložba “Povratak u svijet iluzije” autorki Sanje Pupac i Ivane Pandžić.

Postavka je osmišljena tako da promoviše učenje kroz otkrivanje, učestvovanje i kontakt s eksponatima, uz korišćenje savremenih aplikacija i fotografisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana