Nastavak digitalne kampanje MSURS: Monografija o Dušanu Simiću dostupna onlajn

Milanka Mitrić
Nastavak digitalne kampanje MSURS: Monografija o Dušanu Simiću dostupna onlajn

BANjALUKA – U okviru nastavka digitalne kampanje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, izdvojen je jedan segment posvećen predstavljanju autora čija djela čine kolekciju Muzeja savremene umjetnosti RS pod nazivom "Naše zbirke u vašem domu".

Prvi umjetnik koji je izdvojen i čija monogafija je od danas dostupna na zvaničnoj stranici MSURS je banjalučki umjetnik Dušan Simić. Autorka monografije je Vidosava Grandić, a monografija je dostupna za besplatno preuzimanje na sajtu muzeja. (http://msurs.net/index.php/csr/biblioteka-i-arhiva-3/simic-2).

- U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i mjerama prevencije širenja virusa korona, usljed čega je spriječen i dolazak posjetilaca u muzej, želimo da putem društvenih mreža i štampanih medija obnovimo kontakt sa našom publikom i omogućimo im da se iz sigurnosti svog doma upoznaju sa stvaralaštvom značajnih umjetnika čija djela baštinimo – naveli su uz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Ove godine navršava se devedeset godina od rođenja Dušana Simića, a iz MSURS su naveli da je ova akcija predstavljanja započeta podsjećanjem na grupu "Četvorica" čiji je Simić bio vođa, i član, zajedno sa Enverom Štaljom, Alojzom Ćurićem i Bekirom Misirlićem.

 

Ova grupa mladih umjetnika zastupala je napredne umjetničke ideje odupirući se konzervativizmu i provincijskoj hermetičnosti, te predstavlja značajnu umjetničku pojava koja je obilježila pedesete godine u Banjoj Luci i vrijeme novog umjetničkog razvoja i poleta. Njihovo prvo predstavljanje banjolučkoj publici bilo je na izložbi u Domu kulture 1955. godine, što je bio i najznačajniji događaj u likovnoj umjetnosti BiH tog doba. Grupa "Četvorica" zabilježena je kao najkoherentnija i najdugotrajnija slikarska grupacija u BiH, koja je tih godina veoma smjelo nametnula ideje o slobodi stvaralaštva i pokrenula nove pristupe u razumijevanju jezika slike. U periodu između 1955. i 1961. godine ova grupa je pružila osnovu za sav kasniji razvoj likovne umjetnosti u Banjaluckao i za vaspitanje likovne publike za novo poimanje slike – dodaju iz MSURS.

Simić je svojom slikarskom poetikom i svojim pedagoškim radom ostavio trag na mlađe generacije banjalučkih umjetnika, a umjetnički izraz razvijao je slikanjem autoportreta, pejzaža i urbanih pejzaža. Njegovo stvaralaštvo predstavljeno je u MSURS retrospektivnom izložbom 2008. godine, kao i monografskom publikacijom

- Okupljeni oko Dušana Simića, njihovog duhovnog vođe, uspevali su da u njegovoj skromnoj kuhinji preko časopisa i reprodukcija prate tokove savremene jugoslovenske i evropske umetnosti. Do kasno u noć svetleo je prozor u Duletovoj kuhinji, a on im je citirao Platona, Venturija, Sefora i njihove teorijske postavke o umetnosti, dok su se na zidu kuhinje, emitovane preko skromnog projekcionog aparata, smenjivale slike: Sezana, Braka, Pikasa, Matisa... Tako su oni, u toj duhovnoj oazi, započeli da istražuju vlastiti put u slikarstvo. (...) Ostale su skice i mali formati, ono što je jedino mogao da slika u skučenom prostoru kuhinje, međutim, po svojim umetničkim kvalitetima ti mali slikarski biseri svedoče o umetniku koji se veoma smelo upustio u preinačavanje viđenog, u emancipaciju od neposredne vezanosti za predmet, a sa željom da ostvari savremenije transponovano slikarstvo – zabilježila je Vidosava Grandić u pomenutoj monografiji posvećenoj Dušanu Simiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana