Nastavak akcije Muzeja savremene umjetnosti RS: Onlajn podsjećanje na članove “Četvorice”

M. M.
Nastavak akcije Muzeja savremene umjetnosti RS: Onlajn podsjećanje na članove “Četvorice”

BANjALUKA - U okviru digitalne kampanje “Naše zbirke u vašem domu”, koju je pokrenuo Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, u proteklih nekoliko dana predstavljeni su umjetnici koji su činili grupu “Četvorica”, te monografije svakog od njih, koje su dostupne na veb-sajtu muzeja.

Nakon što su svi zainteresovani imali priliku da saznaju nešto više o Dušanu Simiću, Enveru Štalji i Alojzu Ćuriću, juče je predstavljen i Bekir Misirlić.

Misirlić je jedan od najznačajnijih i najplodnijih bh. umjetnika druge polovine dvadesetog vijeka.

Stvarao je radove u polju keramike, mozaika i slikarstva. Veći dio života bio je posvećen pedagoškom radu i tumačenju likovne kulture u osnovnoj školi. Bio je prvi direktor Umjetničke galerije u Banjaluci, i to od 1971. do 1973. godine, te član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Bio je član grupa “Četvorica” i “Prostor - Oblik”.

Grupa “Četvorica” je tokom svog djelovanja zastupala određene napredne ideje u umjetnosti i bila je značajna umjetnička pojava pedesetih godina prošlog vijeka na prostoru Banjaluke, kada su bili u vrhuncu umjetničkog razvoja.

Njihov rad bio je karakterističan po tome što se odupirao konzervativizmu i hermetičnosti, a njihovo prvo predstavljanje u Banjaluci bilo je 1955. godine u Domu kulture.

- Grupa “Četvorica” zabilježena je kao najkoherentnija i najdugotrajnija slikarska grupacija u BiH koja je tih godina veoma smjelo nametnula ideje o slobodi stvaralaštva i pokrenula nove pristupe razumijevanju jezika slike. U periodu od 1955. i 1961. godine, ova grupa pružila je osnovu za sav kasniji razvoj likovne umjetnosti u Banjaluci, kao i za vaspitanje likovne publike za njihovo poimanje slike - naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana