Narodno pozorište Srpske predstavilo se komedijom „Hrkači“

SRNA
Narodno pozorište Srpske predstavilo se komedijom „Hrkači“

BEOGRAD - Komedija "Hrkači" Narodnog pozorišta Republike Srpske izvedena je večeras u vranjanskom pozorištu "Bora Stanković", u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

Nikola Pejaković je autor i režiser predstave, koja se bavi pandemijom virusa korona, ali i ljudima i bolestima koje napadaju dušu, te govori o demonskom egu, strastima i moralnom sunovratu modernog društva i civilizacije.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković prethodno je upriličio prijem za delegaciju Republike Srpske, poručivši da je jako ponosan što je Vranje već četvrtu godinu uključeno u manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji".

On je sagovornicima prenio da Vranje kao lokalna samouprava ima poseban odnos prema Republici Srpskoj.

"Između ostalog, mi smo smo se pobratimili sa opštinom Brod. Odavde je jedinica iz vranjske kasarne 1992. godine bila na ratištu i bukvalno odbranila Brod. Mnogi su tu poginuli i ranjeni, ali je to stvorilo jednu neraskidivu vezu između Republike Srpske i Vranja", rekao je Milenković.

Milenković je naglasio da Vranje ima izuzetnu saradnju i sa Trebinjem i Istočnim Novim Sarajevom.

"Cilj ove manifestacije je upravo upoznavanje jednog istog naroda sa obe strane Drine. Tako da Vam želim dobrodošlicu i zaista sam ponosan što je grad Vranje deo ovog programa", rekao je Milenković.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da se to pozorište svake godine odazivalo pozivu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koji je organizator manifestacije i da je gostovalo u mnogim gradovima, ali nikada u Vranju.

Grbićeva je izrazila nadu da će susreti Narodnog pozorišta Republike Srpske i vranjanske publike u budućnosti biti češći.

Saradnik za razvoj i unapređenje saradnje u prosvjeti, kulturi i umjetnosti u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimović zahvalio je za dobrodošlicu, podsjetivši da je projekat "Dani Srpske u Srbiji" pokrenulo Predstavništvo prije 10 godina, s ciljem da prezentuje kulturu, umjetnost i privredu Republike Srpske i podstakne saradnju između institucija i pojedinaca.

Maksimović je naveo da je Vranje od samih početaka bilo partner organizatoru i uvijek sjajan domaćin, te izrazio nadu da će se saradnja u budućnosti odvijati na još višem nivou.

"Vjerujem da ćemo se vidjeti i na narednim `Danima Srpske u Srbiji` i da će se saradnja nastaviti u najboljem smjeru", rekao je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana