Narodno pozorište RS i Akademija umjetnosti potpisali ugovor o saradnji

Milanka Mitrić
Narodno pozorište RS i Akademija umjetnosti potpisali ugovor o saradnji

BANjALUKA - Narodno pozorište Republike Srpske i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci danas su potpisali su ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji.

Ovaj ugovor potpisan je u okviru priprema za proširenje djelatnosti Narodnog pozorišta, u okviru kojeg će biti formirana profesionalna filharmonija.

 

V. d. upravnika Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić  kazala je da se ovim ugovorom jasnije određuju odnosi ovih institucija, iz čega će biti stvoreni preduslovi za razvoj zajedničkih kulturnih projekata.

- Potpisivanjem ovog ugovora, precizno i do detalja regulišemo međusobne odnose u okviru predstojećeg uvođenja profesionalne filharmonije pod okriljem nacionalnog teatra. Akademija umjetnosti je prirodan partner nacionalnog teatra i naš vjerni saveznik na putu do ostvarenja višegodišnjeg sna - da Republika Srpska po prvi put dobije profesionalnu filharmoniju, koja će predstavljati svojevrstan zamajac razvoju naše kulturne scene - kazala je Grbićeva.

Ugovorom je dogovoren angažman profesora Akademije umjetnosti, koji će asistirati kod formiranja simfonijskog orkestra, što je prvi korak u stvaranju filharmonije.

Takođe, ugovorom je predviđeno da na ovogodišnjem Teatar festu "Petar Kočić", osim predstava pozorišnih kuća iz regiona, budu izvedene i predstave studenata glume akademija umjetnosti iz regiona, odnosno, da u okviru ovog festivala bude održan i Teatar fest mladih.

– Ovim ugovorom se omogućava da studenti Akademije umjetnosti dobiju priliku za profesionalnu afirmaciju pod okriljem NPRS: Studenti će imati na raspolaganju naše obje scene, a sa Akademijom umjetnosti razvijaćemo zajedničke projekte s ciljem uključivanja studenata, poput organizacije završnih predstava, koncerata i izložbi. Akademija je svojevrstan umjetnički rasadnik i mi ćemo imati privilegiju da crpimo njihove resurse i time obogaćujemo nacionalni teatar – navela je ona.

Dekan Akademije umjetnosti Dragana Purković Macan, kazala je ovim ugovorom postavljen temelj za razvoj zajedničkih projekata.

– Ovim ugovorom, Narodno pozorište širom otvara vrata za naše talentovane studente sa svih odsjeka, a mi im, s druge strane, osim kadrovskog potencijala, pomažemo tako što im pružamo tehničku asistenciju, obezbjeđujući angažman naših profesora, prostorije za vježbanje budućeg sastava filharmonije, depo za rekvizite i slično – objasnila je ona i dodala da je posebno zadovoljstvo što će na ovaj način talentovani studenti dobiti priliku za afirmaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana