Narodno pozorište Beograd: Čarobna frula remek-djelo operske literature

Mirna Pijetlović
Narodno pozorište Beograd: Čarobna frula remek-djelo operske literature

Beograd - Opera Volfganga Amadeusa Mocarta "Čarobna frula", pod dirigentskom upravom Stefana Zekića i u režiji Ivane Dragutinović-Maričić, premijerno je izvedena u srijedu uveče u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Ova opera je za mnoge simbol snage cjelokupne muzičke umjetnosti, a istovremeno i jedno od najvećih remek-djela operske literature. Poslije punih 12 godina, "Čarobna frula" je ponovo na repertoaru ovog teatra.

Publika u prepunoj sali uživala je u ovom jedinstvenom djelu, koje istovremeno može da oduševi i djecu i odrasle, i u koje je utkana ogromna vjera u plemenitost i dobronamjernost ljudskih osjećanja koja na kraju, ipak, pobjeđuju.

Oduševljeni gledaoci su dugo poslije završetka predstave snažnim aplauzom pozdravljali kompletan ansambl, u kojem su bili Nenad Jakovljević (Sarastro), Dejan Maksimović (Tamino), Vladimir Andrić (Papageno), Snežana Savičić-Sekulić (Kraljica noći), Sofija Pižurica (Pamina), Nevena Matić (Papagena), Mihailo Šljivić (Besjednik), Milica Stojčev (prva dama), Jelena Škorić (druga dama), Jelena Petrović (treća dama), Ana Šipka (prvi dječak), Jelisaveta Cvjetković (drugi dječak), Nataša Rašić (treći dječak), Slobodan Živković (Monostatos), Mihailo Otašević (prvi oklopnik), Strahinja Đokić (drugi oklopnik) i Jana Milenković i Branko Sarić (baletski par).

Pored magičnih glasova i neprolazne poruke koju nosi "Čarobna frula", publika je imala priliku da uživa u jedinstvenim kostimima i odličnoj scenografiji, koji su predstavi dali poseban pečat, a gledaocu nesvakidašnji ugođaj.

Među odličnim ansamblom bila je i Banjalučanka sa adresom u Beogradu, Snežana Savičić-Sekulić, koja nije mogla da sakrije uzbuđenje nakon premijere.

- Imala sam veliki uspeh i srećna sam što sam u svoj repertoar uvrstila ulogu koja je biser koloraturnog faha, koju ne može svako otpevati. Ni sama nisam svesna da sam uspela u tome. Pre dvanaest godina sam pevala Paminu, a ovo je sada jedan korak više. Rad sa dirigentom i rediteljkom je bio odličan, što je pokazala atmosfera posle predstave - rekla je za "Glas Srpske operska diva moćnog glasa Snežana Savičić-Sekulić.

U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Dečiji hor "Horislavci".

Posljednje izvođenje ove Mocartove opere u Narodnom pozorištu bilo je 16. novembra 2003. godine. "Čarobna frula", opera iz dva čina, praizvedena je 30. septembra 1791. godine u "Freihaus-Theater auf der Wieden " u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana