Narodna biblioteka u Palama čuvar nasljeđa sarajevsko-romanijskog kraja

Ilijana Božić
Narodna biblioteka u Palama čuvar nasljeđa sarajevsko-romanijskog kraja

PALE - Narodna biblioteka u Palama već 100 godina vrijedno i s ljubavlju čuva i sakuplja književnu i dokumentarnu građu njegujući identitet i nasljeđe srpskog naroda ovog kraja.

Narodna biblioteka Pale istorijski je sljedbenik Narodne knjižnice i čitaonice osnovane 12. januara 1921. godine.

Biblioteka je bila smještena u jednom krilu Zadružnog doma i imala je dvije prostorije, jednu za smještaj knjiga i drugu koja je korišćena kao čitaonica. Tada je raspolagala početnim fondom od 320 knjiga.

Kako su godine prolazile biblioteka u Palama se veoma uspješno razvijala, postepeno povećavajući knjižni fond, a 1978. godine je ušla u sastav Narodnog univerziteta i premještena je u Dom kulture, raspolažući sa 16.500 knjiga.

Odlukom Skupštine opštine Pale 1994. godine preregistrovana je u Javnu ustanovu Narodna biblioteka Pale i kao takva smještena je i obavlja svoju djelatnost u prostorijama Kulturnog centra u Palama.

Direktor Narodne biblioteke Pale Bojan Čvoro istakao je da se ova ustanova ubraja među prve javne institucije koje su nastale u Palama te da stotinu godina njenog odstojanja ima poseban značaj za sarajevsko-romanijsku regiju.

- Imamo mnogo toga u planu za obilježavanje ovog jubileja, ali sve zavisi od epidemiološke situacije. Planirali smo da obilježavanje počnemo promocijom romana “Zorolomac” Saše Kneževića i to 23. aprila povodom Svjetskog dana knjige, dok bi centralna manifestacija trebalo da bude održana početkom juna. Planiramo da ugostimo i književnika Matiju Bećkovića - objasnio je Čvoro.

Prema njegovim riječima, Narodna biblioteka Pale danas broji više od 40.000 naslova.

- Biblioteka posjeduje i stari fond knjiga u odjeljenju starih rijetkih knjiga, u kojem se nalazi oko 1.500 naslova, među kojima i naslovi iz 18. vijeka - dodao je Čvoro.

Zavičajno odjeljenje ove biblioteke predstavlja jedno od najboljih zavičajnih odjeljenja u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana