Narodna biblioteka u Kozarskoj Dubici obilježava 58 godina postojanja

Srna
Foto: srna

KOZARSKA DUBICA- Narodna biblioteka u Kozarskoj Dubici obilježava 58 godina postojanja, a tim povodom uručena su priznanja najaktivnijim čitaocima, organizovano književno veče i omogućen trodnevni besplatan upis za nove članove.


Direktor Biblioteke Danijela Balaban podsjetila je da je ova javna ustanova osnovana 30. marta 1964. godine. "Od tada je prošla različite organizacione oblike, a danas djeluje kao samostalna ustanova sa šest zaposlenih, u kojoj se čuva više od 45.000 knjiga. U prva tri mjeseca ove godine imamo 490 upisanih članova", izjavila je Balabanova.

Ona je navela da je povodom obilježavanja 58 godina od osnivanja ove ustanove organizovano književno veče sa autorkom kratkih priča Milankom Blagojević čije su knjige "Mandarinske patke" i "Nervus vagus i druge priče" veoma zapažene kod čitalaca.

Za zbirku priča "Mandarinske patke" Blagojevićeva je dobila nagradu "Čučkova knjiga" za najbolju prvu knjigu objavljenu 2018. godine u izdanju "Imprimatura". "Nervus vagus i druge priče" je njena druga knjiga koja je objavljena 2020. godine.

"Pišem kratke priče koje su tematski dosta raznovrsne i naratori u pričama su različiti, nekada su to muškarci, a nekad žene. Bave se uopštenim životnim pitanjima i problemima, teme su i ljubav, samoća, strah od smrti i druge", istakla je Blagojevićeva, koja je svoja djela sinoć predstavila Dubičanima. Ona je istakla da su direktna druženja sa publikom izuzetno važna, kao i upoznavanje novih čitalaca.

Narodna biblioteka u Kozarskoj Dubici je, kao i ranijih godina, uručila priznanja najaktivnijim čitaocima u četiri kategorije, a zahvalnice su dobili i najveći darodavci knjiga. Najaktivniji član biblioteke u prošloj godini bila je Daliborka Gavrilović, u omladinskoj kategoriji Đorđe Trkulja, a među penzionerima Enis Tabaković.

Najaktivnija u dječijem odjeljenju bila je desetogodišnja Jefimija Arsenić. Zahvalnica za donaciju knjiga uručena je Branki Zmijanjac. Povodom rođendana, biblioteka svojim sugrađanima nudi i trodnevni besplatni upis, koji se završava sutra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana