Narodna biblioteka Srbac: Neophodno razvijati ljubav prema knjizi

Dejan Jovičić
Narodna biblioteka Srbac: Neophodno razvijati ljubav prema knjizi

Rad Dječijeg odjeljenja Narodne biblioteke u Srpcu uspješno je predstavljen na Festivalu dječijeg humora u Lazarevcu koji je ove godine održan od 16. do 19. septembra pod motom "Deca će spasiti planetu".

Ispričala je ovo koordinator Dječijeg odjeljenja Karolina Stanišljević i podsjetila da su dobili poziv za učešće kao jedan od predstavnika RS jer već nekoliko godina uspješno rade sa mladima i razvijaju njihovu ljubav prema pisanoj riječi.

- Okupili smo oko 30 mališana koje smo podijelili u dvije grupe. Jednu grupu čine mališani uzrasta do sedam godina, a drugu od sedam do deset godina. Za njih organizujemo brojne kreativne radionice i čitamo priče i pjesmice predviđene za njihov uzrast. Svake dvije sedmice odlazimo i u Udruženje "Izvor" gdje čitamo stihove i odlomke iz knjiga djeci sa posebnim potrebama - rekla je Stanišljevićeva.

U sklopu Biblioteke djeluje i sekcija pod nazivom "Dikcionarij" koja okuplja osnovce i srednjoškolce koji žele da vježbaju čitanje poezije i proze.

Polovinom oktobra biće održano veče poezije i muzike koje će prirediti polaznici ove sekcije. Neki od njih već imaju priliku da pokažu ono što su naučili, pa su angažovani kao voditelji na kulturnim manifestacijama u Srpcu.

- Pored rada sa mladima, imamo uspješnu saradnju i sa našim penzionerima sa kojima se družimo jednom do dva puta mjesečno i predstavljamo im nove književne naslove, a ujedno ih podstičemo na razvijanje skrivenih talenata - rekla je direktor Narodne biblioteke Dragana Đukić.

Podsjetila je da je pri ovoj kulturnoj ustanovi formirano i Odjeljenje za slijepa i slabovida lica, kojima je omogućeno da lakše dođu do potrebne literature. Prošle godine nabavili su 26 knjižnih jedinica i oko 50 audio-knjiga za ovu kategoriju čitalaca, od čega je veliki broj napisan na Brajevom pismu.

- Planiramo do kraja septembra da održimo promociju računara sa govornim softverom koji će im u velikoj mjeri olakšati čitanje knjiga - dodala je Đukićeva.

U narednom periodu biće nastavljena i zanimljiva aktivnost pod nazivom "Bibliobus" u sklopu koje radnici Narodne biblioteke posjećuju osnovne škole.

- Odlazimo u škole i nosimo knjige za lektiru koje nedostaju u školskim bibliotekama. Razgovaraćemo i sa nastavnicima srpskog jezika kako bismo saznali kakva djela bi mališani čitali, a ne mogu ih pronaći u školi. Potrudićemo se da im to u što kraćem roku dostavimo - rekla je Đukićeva.

Pismenost

Narodna biblioteka Srbac obilježila je i Međunarodni dan pismenosti predavanjem koje je u prostorijama ove ustanove održano za učenike Školskog centra u Srpcu. Tom prilikom bibliotekar Branka Sančanin govorila je o istoriji pismenosti na ovim prostorima, sa osvrtom na žive i mrtve jezike.

 

 

                                                                  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana