Narodna biblioteka Gradiška: Duguju knjige po trinaest godina

Milan Vujić
Narodna biblioteka Gradiška: Duguju knjige po trinaest godina

Gradiška - Narodna biblioteka Gradiška poslala je svojim članovima oko 500 opomena zbog prekoračenja roka za vraćanje knjiga, što je, ističu u biblioteci, zabrinjavajuće.

Iako većina članova Narodne biblioteke uredno vraća pozajmljene knjige, postoje i oni koji godinama zadrže pozajmljena djela, kaže direktor ove ustanove Snježana Miljković, koja dodaje da postoje i rekorderi koji knjige nisu vratili ni poslije trinaest godina.

- U Narodnoj biblioteci Gradiška se radi desetogodišnja redovna revizija bibliotečke građe, gdje smo uvidjeli da je oko hiljadu knjiga ostalo kod članova biblioteke, a čiji je rok za vraćanje odavno prekoračen - rekla je Miljkovićeva.

Miljkovićeva dodaje da će se poslije revizije znati tačan broj knjiga, ali je zabrinjavajuće da je i pored upućenih opomena, veoma malo knjiga vraćeno.

- Jedna od mogućnosti koje pružamo korisnicima je da, ukoliko je ta knjiga koja je uzeta davno, ali je iz nekog razloga izgubljena ili uništena, mogu donijeti zamjensku, pa ćemo to inventarnim brojevima podesiti, i tako namiriti što se tiče samog broja - istakla je Miljkovićeva.

Ona podsjeća da je neodgovornost prema vraćanju knjiga najviše izražena kod mladih, odnosno srednjoškolaca koji knjige uzimaju za potrebe nastave, ali ih zatim ne vraćaju.

- Najveći broj knjiga koje upravo nedostaju su te iz srednje škole koje se uzimaju za potrebe lektire poput Ive Andrića, Meše Selimovića, Jovana Dučića i drugih klasika, koje su veoma kvalitetna i bitna literatura, koju odnose, a zatim ne vraćaju - naglasila je Miljkovićeva.

U Narodnoj biblioteci Gradiška trenutno ima oko 600 obnovljenih članova od ukupno 1.200, koliko ih je bilo na kraju prošle godine. Knjižni fond Narodne biblioteke broji 66.000 naslova među kojima ima i novih izdanja, poput “Fajronta u Sarajevu” Neleta Karajlića, “Preljuba” Paula Koelja, “Naš otac” Ljiljane Habjanović-Đurović i drugih savremenih pisaca.

 

Kazne

Prema internom pravilniku o uslovima i načinu korišćenja bibliotečke građe, korisnik je dužan da jednu knjigu vrati u roku od 15 dana, dok dvije knjige može držati 30 dana. Ako korisnici i nakon pismenih opomena ne vrate knjige, pokreće se sudski postupak.

- Do sada nijedna biblioteka u Srpskoj nije primjenjivala takve rigorozne kazne. Međutim, ukoliko Narodnoj biblioteci Gradiška ne bude vraćen veliki broj knjiga, bićemo prinuđeni da ispoštujemo pravilnik i obratimo se nadležnom sudu u Gradišci - naglasila je Snježana Miljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana