Narodna biblioteka Branko Radičević u Derventi: Čitaoci vole druženja sa piscima

Mirna Pijetlović
Narodna biblioteka Branko Radičević u Derventi: Čitaoci vole druženja sa piscima

Derventa - Biblioteka je mjesto gdje svako može da pronađe nešto za sebe, a vrata naših manifestacija otvorena su za svakoga ko želi da pokaže talenat.

Riječi su ovo direktora Narodne biblioteke "Branko Radičević" iz Dervente Mirjane Plisnić, koja se trudi da svojim sugrađanima, ali i gostima iz drugih gradova, predstavi dio stvaralaštva iz Republike Srpske i regiona.

Poštovaoci pisane riječi imali su priliku da u ovoj instituciji kulture prisustvuju zanimljivim promocijama knjiga popularnih imena, kao što su Ljiljana Habjanović-Đurović, Vesna Dedić, Nele Karajlić...

U ovoj biblioteci nisu zaboravili da predstave ni časopise "Nosorog" i "Talas" i djelo "Kako ukrotiti zmaja" Dervenćanina Bojana Nikolića.

- Derventa u svakom pogledu ide naprijed, pa se i mi u biblioteci trudimo da ponudimo bogate kulturne sadržaje, misleći na različite generacije - kazala je Plisnićeva.

Naglasila je da redovno kupuju nove naslove, osluškujući želje čitalaca.

 - Brojni čitaoci su svakodnevno sa nama, a sve manifestacije koje organizujemo jako su posjećene. Radujemo se svakom novom članu biblioteke, ali isto tako nam je velika čast kada popularni pisci žele da kod nas održe književno veče - kazala je Plisnićeva.

Podsjetila je na nedavno održanu promociju knjige Vesne Dedić "Ničija", koja je organizovana na platou ispred biblioteke, što je ovoj promociji dalo još jednu ljepšu notu. Dedićeva je na promociji istakla da se rado vratila u ovaj grad, zbog odlične organizacije i srdačne publike.

Derventski čitaoci imaju na raspolaganju odjeljenje za odrasle, odjeljenje za djecu i referat zavičajne zbirke. Osim toga, u ovoj ustanovi kulture prikupljaju, čuvaju i predstavljaju muzejsku građu, njegujući i čuvajući kulturnu baštinu derventskog kraja. Posjetioci mogu da pogledaju stalnu etnološku, istorijsku i arheološku izložbu, kao i zbirku umjetničkih slika Marija Šošića.

Ljeto sa najmlađima

- Organizovaćemo takmičenje u recitovanju učenika osnovnih i srednjih škola. Tokom cijelog raspusta traje manifestacija "Ljeto u biblioteci", u okviru koje djeca imaju na raspolaganju kurseve engleskog i njemačkog jezika, sekcije izražajnog čitanja, recitovanja, glume i novinarstva - kaže Mirjana Plisnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana