Najviše nominacija za The Grand Budapest Hotel i Čovjeka pticu

Mirna Pijetlović, Tanjug
Najviše nominacija za The Grand Budapest Hotel i Čovjeka pticu

Los Anđeles - Američka filmska akademija saopštila je juče nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oskar. Najviše šansi da trijumfuje 22. februara u Dolbi teatru u Holivudu imaju, po svemu sudeći, filmovi "The Grand Budapest Hotel" i "Čovjek ptica".

Nominacije za dodjelu nagrada Američke filmske akademije saopštili su glumac Kris Pajn, predsjednica Akademije Šeril Bun Ajzeks i reditelji Alfonso Kuaron i Džej Džej Abrams. 

Cijeli svijet, koji uživa u najboljim ostvarenjima iz svijeta filma, sa nestrpljenjem je dočekao vijesti o nominovima za jednu od najprestižnijih nagrada - Oskar.

Tako će se u kategoriji za najbolji film takmičiti ostvarenja: "Snajperista", "Čovjek-ptica", "Odrastanje", "Grand Budapest Hotel", "Igra oponašanja", "Teorija svega" i "Whiplash".

Inače, filmovi "Odrastanje" i "The Grand Budapest Hotel " trijumfovali su na nedavno održanoj ceremoniji Zlatnih globusa, koja prestavlja svojevrsnu uvertiru svečanoj ceremoniji dodjele Oskara.

Za nagradu u kategoriji najbolje režije takmičiće se: Alehando Gonzales Injarito "Čovjek ptica", Ričard Linklejter "Odrastanje", Benet Miler "Foxcatcher", Ves Anderson "The Grand Budapest Hotel" i Morten Tildam "Igra oponašanja".

Glumci Stiv Karel, Bredli Kuper, Benedikt Kamberbač, Majkl Kiton i Edi Radmejn takmičiće se u kategoriji za najbolju mušku ulogu, dok će se za najbolju ulogu koju je ostvarila žena, birati između glumica Marijon Kotijar, Felisiti Džouns, Džulijan Mur, Rozamund Pajk i Riz Viterspun.

Najbolji originalni scenario biće izabran među filmovima "Čovjek-ptica", "Odrastanje", "Foxcatcher", "The Grand Budapest Hotel" i "Nightcrawler".

Za sporednog glumca i glumicu takmičiće se: Robert Duval, Itan Houk, Edvard Norton, Mark Rafalo, Džej Kej Simons,
Patriša Arket, Lora Dern, Kira Najlti, Ema Stoun i Meril Strip.

Za nagradu za najbolju originalnu muziku biraće se između filmova: "The Grand Budapest Hote", "Igra oponašanja" "Interstelar", "Mr Turner" i "Teorija svega", dok će za najbolje specijalne efekte da se takmiče filmovi: "Kapetan Amerika - Zimski vojnik", "Planeta majmuna: Revolucija",
"Čuvari galaksije", "Interstelar" i "X men - dani buduće prošlosti".  

Najbolji animirani film biraće se između ostvarenja: "Grad heroja", "The Boytrolls", "Kako dresirati svog zmaja 2", "Song of the sea", "The Tale of The Princess Kaguya", dok će se za zlatne statuice u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja takmičiti: "Ida" iz Poljske, "Levijatan" iz Rusije, "Tangerines" iz Estonije, "Timbkuty" iz Mauritanije i "Wild Tales " iz Argentine. 

Ceremonija 87. dodjele nagrada Oskar održaće se 22. februara 2015, a dodjelu će voditi glumac Nil Patrik Haris.

Pjesma

Za Oskara za najbolju pjesmu takmičiće se numere "Everithing is aweome" (Lego), "Glory" (Selma), "Greatful" (Beyond the Lights), "I'm not gonna miss you" (Glen Campbell... I'll be me) i "Lost stars" (Begin Again). 

 

Ko je ostao ispred vrata?

Na listi nominovanih, međutim, ima dosta odsutnih kako među odabranim filmovima, tako i među glumcima i glumicama koje će se 22. februara nadmetati sa prestižnu nagradu Američke filmske akademije.

Prema pisanju strane štampe, najviše je iznenadio izostanak animiranog filma "Lego" čiji su fanovi svoje nezadovoljstvo ispoljili na društvenim mrežava, tvrdeći da je riječ o "velikoj nepravdi" i tražeći "objašnjenje" od Američke filmske akademije.

Veliko razočarenje vjerovatno je doživeo i Kristofer Nolan čija svemirska epopeja "Interstellar" nije ušla u uži izbor Akademije, premda je ostalo dva neupražnjena mjesta (nominovano je osam od 10 mogućih filmova).

Očigledno da se članovima Akademije nije previše dopala mješavina žanrova - blokbastera i naučne fantastike, u ovom filmu koji je nominovan samo u tehničkim kategorijama.

Nolan je 2010. godine bio nominovan sa filmom "Početak", ali je nagrada otišla "Kraljevom govoru".

Nema ni filma "Najnasilnija godina" (A Most Violent Year) J. C. Čandora, kao ni trilera "Iščezla" (Gone Girl) Dejvida Finčera. Jedino je Rozamund Pajk uspjela da obezbjedi nominaciju u kategoriji najbolje glumice.

Dvostruki dobitnik Oskara (Neoprostivo, Djevojka od milion dolara), Klint Istvud neće ove godine moći da konkuriše za treći trojej za najboljeg reditelja za film "Američki snajperista", mada bi ipak mogao da se popne na pozornicu Dolbi teatra s ozbirom da se njegova ratna drama našla u trci za Oskara.

Iako je doživio veliki uspjeh u Americi, zaradivši više od 101 miliona dolara, film "Invincible" u režiji Anđeline Džoli nije uspeo da se uvrsti među nominovane, a ni sama glumica nije nominovana za ulogu zle vile u "Grdani" Roberta Stromberga.

Zaboravljena je i Dženifer Aniston mada je važila za favorita za nominacije zahvaljujući ulozi u filmu "Cake" Danijela Bernza.

Od glumaca za koje su mnogi bili uvjereni da će im imena biti pročitana danas u Los Anđelesu su i Dejvid Ojelovo koji igra Martina Lutera Kinga u drami "Selma" i sjajni Džek Džilenhol u filmu "Nightcrowler" Dena Gilroja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana