Najskuplje slike prodate u 2013. godini

Huffington Post
Najskuplje slike prodate u 2013. godini

Prošla 2013. godina. bila je godina rušenja rekorda u prodaji umjetničkih dijela a naročito slika.

Cijene slika, skulptura, crteža, vrtoglavo su išle do milionskih iznosa. Neki kritičari nisu mogli a da ne primjete poražavajući trend kojim je obojena prodaja najskupljih slika, jer su na listi uglavnom preminuli bijelci.

10. Norman Rokvel - Molitva 46 miliona dolara

Na slici "Molitva" prikazan je krcati restoran u kojem se ističu baka i unuk povezani u molitvi za stolom koji dijele i sa dvojicom mladića. Prije aukcije procijenjeno je da će slika dostići cijenu od 15 do 20 miliona dolara. Kupac, koji je na kraju aukcije izdvojio čak 46 miliona dolara, želi da ostane anoniman. Slika je postavila novi rekord za američko umjetničko djelo prodato na aukciji.

9. Mark Rotko - Untitled (No. 11), 46,1 miliona dolara

Uz Džeksona Poloka i Viljema De Keniga, slika jednog od najpoznatijih posljeratnih američkih umjetnika prodata je za impresivnu cijenu na aukciji kuće Kristi u Njujorku.

8. Žan Mišel Baskijat - Dustheads 48,4 miliona dolara

Slika prodata u Njujorku postala je najskuplje umjetničko djelo američkog slavnog slikara, grafitera i pesnika.

7. Roj Lihtenštajn - Žena sa šeširom od cvijeća, 56,1 milion dolara

"Osakaćena" verzija engleske kraljice vrhunska je slika pop umjetnika koja je, očekivano, dostigla i vrhunsku cijenu na njujorškoj aukciji kuće Kristi.

6. Endi Vorhol - Coca-Cola [3]',, 57,2 miliona dolara

Možda izgleda kao pojednostavljena retro reklama za Coca Colu, ali istovremeno je i kultno djelo vodećeg čovjeka pop arta, američkog slikara, dizajnera i filmadžije.

5. Džekson Polok - Number 19, 58,3 miliona dolara

Iako je slika ostvarila 'pristojnu' cijenu na aukciji, ne može ni izdaleka da se mjeri sa njegovom slikom 'No. 5, 1948' koja je na prodaji 2006. zamjenila privatne vlasnike za 140 miliona dolara.

4. Džef Kuns - Baloon Dog (Orange)', 58,4 miliona dolara

Aukcija ne bi bila uspješna bez barem jednog primjerka Kunsovih sjajnih životinja-balona.

3. Endi Vorhol - Silver Car Crash (Double Disaster)', 105 miliona dolara

Metalni diptih dimenzija 2,43 puta četiri metra nastao je 1963., a izložen je samo jedanput u posljednjih 26 godina. Levu stranu čini serigrafija sastavljena od 15 fotografija iste automobilske nesreće. Monumentalno Vorholovo djelo postiglo je novi rekord kada je riječ o djelima američkih umjetnika, naročito pop arta, saopštio Sotebi dodajući kako je početna cijena bila 60 miliona dolara.

2. Fransis Bejkon - 'Tri studije Lusijena Frojda', 142 miliona dolara

Slika iz 1969, triptih 'Tri studije Lusijana Frojda' prodata je u roku od šest minuta od početka aukcije u Njujorku, a nepoznati kupac platio ju je nešto više od 142 miliona dolara. Bejkonov triptih prikazuje slikarovog prijatelja umjetnika. Slike su ponuđene u sklopu postratne savremene umjetnosti u aukcijskoj kući Kristi, a cijenom su premašile i slavni 'Vrisak' Edvarda Munka, prodat za 120 miliona dolara.

1. Pablo Pikaso, 'San', 155 miliona dolara

Američki kolekcionar Stiven A. Koen kupio je slavnu sliku Pabla Pikasa po rekordnoj cijeni od 155 miliona dolara. Čelnik američke korporacije SAC Capital Advisors i slavni mecena umjetnosti, otkupio je sliku od vlasnika kockarnice u Las Vegasu Stivija Vina. Postignuta cijena najveći je iznos novca koji je jedan američki kolekcionar ikada platio za umjetničko djelo. Prikaz Pikasove mlade ljubavnice Marie-Tereze Valter, Koen je trebalo da otkupi za 139 milliona dolara, ali Vin je slučajno svojim laktom uništio sliku i odlučio da je restaurira. Koen je zadržao visoko zanimanje za platno pa ga je na kraju i otkupio iako je cijena narasla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana