Najljepše stihove Laza Kostić posvetio Lenki

Mirna Pijetlović
Najljepše stihove Laza Kostić posvetio Lenki

Kovilj - Iako je jedan od najpoznatijih predstavnika srpskog književnog romantizma i pisac najljepše srpske ljubavne pjesme "Santa Marija dela Salute" Laza Kostić rođen prije 175 godina, njegova neprolazna književna misao i danas intrigira i "zavodi" veliki broj poštovalaca njegovog lika i djela.

Kostić je svoje književno stvaranje počeo u jeku romantizma, pored Zmaja, Jakšića i drugih vrlo istaknutih pisaca. Pa ipak, za nepunih deset godina stvaranja on je istaknut u red najvećih pjesnika i postao najpoznatiji predstavnik srpskog romantizma.

Napisao je oko 150 lirskih i dvadesetak epskih pjesama, balada i romansi, kao i tri drame. Bavio se i prevodilačkim radom, a najpoznatiji su njegovi prevodi Šekspira.

Ipak, ljubitelji književnosti se uvijek i iznova vraćaju na stihove njegove pjesme "Santa Marija dela Salute", koju nije dovoljno pročitati da bi se shvatila suština, nego je ponekad potrebno saznati motive iz kojih je ona zapravo nastala kako bi se došlo do suštine uzvišenog osjećanja pisca.

Nastala je kao iskreni jecaj duše zbog nemoguće ljubavi. Po mnogima najljepšu srpsku ljubavnu pjesmu Kostić je posvetio Lenki Dunđerski. Ovi stihovi, kako kažu kritičari, su Lazino kajanje, ali i rezultat najdublje intimne drame koju je Kostić prolazio.

Lenku, najmlađu kćerku Lazara Dunđerskog, pjesnik Laza Kostić je upoznao 1891. godine. Kostić je bio očaran njenom ljepotom i mladošću. Emocije su rasle iz dana u dan, bivale su sve jače. Ali, kao prijatelj porodice Dunđerski i iznad svega častan čovjek, Kostić je bio svjestan nemogućnosti njihove veze. Pjesnik je imao 50, a Lenka tek 20 godina. Ona je mnogo godina ranije slušala o siromašnom pjesniku, upoznajući se s njim putem poezije koja ju je potpuno opčinila. Iz te opčinjenosti i jednog nemira prilikom upoznavanja se stvorila ljubav.

Ipak, Laza je na sve načine pokušao da se "riješi" misli o toj ljubavi predlažući Nikoli Tesli da se njome oženi, što je naučnik, naravno, odbio. Čak je otišao i u manastir Krušedol, ali misli o Lenki su ga i dalje progonile. Tamo je počeo da piše i pjesme o njoj i tada je nastala pjesma "Gospođici L. D.". Ipak, na prijedlog Lenkinog oca, Kostić se u bijegu od ljubavi prema Lenki oženio Julijanom Palanačkom.

Samo dva mjeseca kasnije Lenka je preminula, a ova vijest Kostića je zatekla u Veneciji na bračnom putovanju. Shrvan bolom, odlazi u crkvu Santa Marija dela Salute, gdje je moleći se za njenu dušu počeo da piše stihove, ispostaviće se, najljepše ljubavne pjesme.

Pjesmu "Santa Marija dela Salute" Laza Kostić je napisao 14 godina poslije Lenkine smrti, godinu prije sopstvenog odlaska, 1910. godine u Beču.

KOVČEG SA RUŽAMA

Lenka Dunđerski je prije svoje smrti pročitala pjesmu "Gospođici L. D." koju je pjesnik poklonio dvorcu Dunđerski. Pjesma je stavljena u Lenkin spomenar, drveni kovčeg sa ružama koji je kasnije nestao. Tako je kovčeg sa sobom odnio ne samo spomenar već i potpunu istinu o nebeskoj ljubavi Lenke Dunđerski i Laze Kostića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana