Najljepše note iz srca poklanjaju publici

Mirna Pijetlović
Najljepše note iz srca poklanjaju publici

Banjaluka - Uvijek je uzbudljivo nastupati sa orkestrom, pogotovo ako vam se prilika za to i ne pruža često. Prosto, osjetiti uz sebe toliku silu zvuka koja je u stanju da proizvede i najplemenitiji pijanisimo.

Podijelila je svoje emocije za "Glas Srpske" sopran Albina Smajlović koja će, kao jedan od solista, nastupiti na Novogodišnjem koncertu Banjalučke filharmonije, koji će biti održan sutra u 12 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

- Mnogo ljudi na jednom mjestu koji sarađuju, u najljepšem smislu riječi, i donose drugima i sebi nekoliko trenutaka čistog uživanja. Radujem se predstojećem koncertu isto kao što sam se radovala prvom 2011. godine, kada je, pored prof. Vanese Kremenović, dirigovala prof. Darinka Matić-Marović, koja mi se, priznajem, posebno namjestila u mislima - istakla je ova umjetnica, koja iza sebe ima brojne nastupe i priznanja za umjetnički rad.

Kazala je da se iskreno nada da će Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije dobiti status tradicionalnog, da neće nijednu godinu morati "preskočiti" zbog finansijskih zavrzlama.

- To je ono što im želim. Takođe, da se razviju u jaku kulturnu instituciju, da imaju podršku svih drugih državnih institucija, ali još više publike, koja će u njihovim koncertima moći uživati češće, s renomiranim svjetskim solistima - poručila je Smajlovićeva.

Kao izuzetnu čast da nastupi sa orkestrom koji pored svih nedaća i finansijskih problema opstaje i svim srcem svira publici istakla je i flautistkinja Aleksandra Kopić, kojoj je takođe ukazano povjerenje da nastupi na ovom svečanom koncertu.

- Posebno mi je drago što nastupam pored solista kao što su Marija Šestić, Albina Smajlović i Robert Lakatoš. Verujem da će publika uživati u odabranom programu, a tu su valceri, poloneze, poznate arije i uvertire - otkrila je nekoliko detalja iz programa Kopićeva.

A koncert, prema riječima direktora Banjalučke filharmonije Ivana Otaševića, publika, ali i izvođači, s nestrpljenjem očekuju.

- Koncertom, koji će direktno prenositi Radio-televizija Republike Srpske, želimo da čestitamo građanima praznike izvođenjem najpoznatijih i najljepših kompozicija sa repertoara svih svjetskih orkestara. Naša misija je da građanima Srpske predstavimo umjetničku muzičku kulturu, te da kao muzička institucija aktivno učestvujemo u kulturnom životu RS - kazao je Otašević.

On je naglasio da će se kao solisti predstaviti Albina Smajlović, sjajan mladi sopran iz Banjaluke, Marija Šestić, koja će svojim izuzetnim glasom uljepšati koncertni program, i mladi violinista Robert Lakatoš, koji je pobijedio na "Sarasate" takmičenju 2015. u Španiji i koji je inače najperspektivniji mladi muzičar u regionu i sarađuje sa vrhunskim solistima i dirigentima.

Dirigenti na koncertu su šef dirigent Banjalučke filharmonije Vanesa Kremenović i poznati dirigent iz Srbije Vesna Šouc.

- Velika nam je inspiracija činjenica da će se na sceni naći 60 muzičara i da ćemo imati priliku da građanima sviramo najpoznatije kompozicije svjetski poznatih kompozitora. Ulaz na koncert je slobodan, a za onaj dio publike koji ne uspije da dođe do besplatnih ulaznica, spremili smo LED ekran ispred Banskog dvora, na kojem će moći uživo da prate koncert - najavio je Ivan Otašević.

Novogodišnji koncert tradicionalno podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Kabinet predsjednika Republike Srpske, grad Banjaluka, te sponzori i donatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana