Najljepše kompozicije za banjalučku publiku

Aleksandra Madžar
Najljepše kompozicije za banjalučku publiku

Banjaluka - Tradicionalni cjelovečernji gala koncert ženskog kamernog hora "Banjalučanke" biće održan u nedjelju, 7. decembra, u 20 časova na Svjetski dan horskog pjevanja, u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Ovaj horski ansambl, prepoznatljiv po svom kvalitetu i sjajnim vokalima, jedini je iz RS i BiH koji se i ove godine pridružio velikom planetarnom događaju i obilježavanju Svjetskog dana horskog pjevanja, koji se prema tradiciji obilježava svake prve nedjelje u decembru.

Nakon jedne od najuspješnijih sezona u istoriji ansambla i osvajanja olimpijskog zlata na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi, u Letoniji, "Banjalučanke" su spremne za tradicionalni   nastup pred domaćom publikom koji će ove godine biti konceptualno nešto drugačiji.

- Imajući u vidu da smo osvajanjem olimpijskog zlata u Rigi zaokružili jednu uspješnu višegodišnju rezultatsku konstantu i potvrdili kontinuitet kvalitetnih koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, odlučili smo se da kroz naš ovogodišnji tradicionalni koncert napravimo svojevrsnu rekapitulaciju našeg rada u prethodnih pet godina. U tom smislu za našu publiku izvešćemo najbolje i nama najdraže kompozicije koje su repertoarski obilježile naš rad u prethodnom periodu - objasnio je umjetnički rukovodilac i dirigent hora Mladen Matović.

Koncert će, kako je rekao, tematski biti podijeljen na tri dijela, u okviru kojeg će prvi dio obuhvatiti zahtjevne kompozicije umjetničke muzike različitih epoha, a drugi dio će činiti kompozicije inspirisane folklorom Balkana, sa kojima su "Banjalučanke" briljirale na međunarodnoj takmičarskoj sceni.

- Treći dio koncerta obuhvata popularniji repertoar, te atraktivne horske obrade nekih od najvećih svjetskih hitova popularne i filmske muzike. Publici će se predstaviti i gosti iznenađenja, a u jednom dijelu programa će prvi put nastupiti i novoprimljeni članovi ansambla - dodao je Matović.

Za sve zainteresovane poklonike horske muzike ulaz na koncert je slobodan.

 

Tradicija

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osnovan je 1977. godine na inicijativu poznatog banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića i zvanično je najstariji ženski horski ansambl na području Srpske. Sa tradicijom dugom punih 37 godina, više od hiljadu održanih koncerata i nastupa u zemlji i inostranstvu, hor je postao prepoznatljiv  i nezaobilazan činilac kulturne scene regiona.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana