“Najkula” objavila tri albuma “Tintina”: Nove avanture strip reportera

B.P.
“Najkula” objavila tri albuma “Tintina”: Nove avanture strip reportera

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Najkula” nastavila je kompletiranje slavnog stripa “Tintin” na srpskom jeziku sa tri nova albuma.

Nakon šestog albuma “Slomljeno uho” iz prošle godine, sada su stigle epizode: sedma “Crno ostrvo”, osma “Otokarovo žezlo” i deveta “Rak sa zlatnim kleštima”.

Jedan od najpopularnijih evropskih stripova ikada “Pustolovine Tintina” prvi put je objavljen u dječijem dodatku belgijskog časopisa “Dvadeseti vijek” 10. januara 1929. godine. Serija stripova belgijskog umjetnika Žorža Remija (1907-1983), koji je radio pod pseudonimom Erže, do sada je objavljena na više od 70 jezika, a više od 250 miliona primjeraka je prodato do sada. Ono što je Artur Konan Dojl za kriminalistički, a Jan Fleming za špijunski roman, to je Erže za avanturistički strip. Remi je bio kompletan autor, odnosno pisao je scenarije i crtao strip. Tokom života Erže je uradio 23 albuma, a posthumno je objavljen “Tintin i Alfa-art”.

O pustolovinama neustrašivog novinara, koji je uvijek u pratnji svog psa Snješka, snimljeni su i igrani filmovi, dokumentarci, crtani filmovi, a realizovane su i pozorišne predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana