Najčitanija klasična djela

Aleksandra Madžar
Najčitanija klasična djela

Banjaluka - Iako su, kako kažu mnogi, jesen i zima godišnja doba kada se zaljubljenici u pisanu riječ povuku u svoj svijet knjiga i ispod toplog pokrivača zaplove morem slova, ovo ljeto veliki broj Banjalučana družio se sa dobrom literaturom.

Da su dane ispunjene visokim temperaturama, godišnje odmore i slobodno vrijeme na moru ili pored rijeke dopunjavale dobre knjige i hit izdanja potvrdili su iz Narodne biblioteke Republike Srpske, ali i iz banjalučkih knjižara u kojima su zaposleni imali pune ruke posla.

- Na naše veliko iznenađenje ovog ljeta čitaoci su se vratili klasicima, pa su tražili djela Fjodora M. Dostojevskog, Žaka Prevera, Stendala - rekla je koordinator Univerzitetskog odjeljenja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Danka Delić.

Da je ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Aleksandar Gatalica postigao veliki uspjeh sa romanom "Veliki rat" koji je doživio šesnaesto izdanje, istakli su kako iz Biblioteke, tako i iz banjalučke knjižare "Kultura".

- Ni djela domaćih pisaca nisu prošla nezapaženo. Članovi biblioteke čitali su Gatalicu, Ivanu Kuzmanović, Dragana Velikića, Nadu Marinković - kazala je Delićeva.

Veoma tražena knjiga bila je "A planine odjeknuše" američkog pisca Haleda Hoseinija, autora svjetskih bestselera "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu čudesnih sunaca".

- Veoma čitana bila je knjiga "A planine odjeknuše", a pored nje nikako ne smijemo zaboraviti klasike, koje su ovog ljeta naročito kupovali turisti - objasnila je Dragana Bulaja iz knjižare "Kultura".

Naglašava da su ljubitelji pisane riječi kupovali velika djela Ive Andrića, Meše Selimovića, Borislava Pekića, te da su "Tvrđava" i "Tišine" bile među najprodavanijim knjigama.

Ulični prodavci

I ulični prodavci knjiga u Gradišci imali su ovog ljeta posla, ali kako kažu, najviše zahvaljujući inostranim posjetiocima.

- Od savremenih domaćih autora ovog ljeta izdvojila su se djela Ljiljane Habjanović-Đurović, Žarka Lauševića, ali i "Ringišpil" Jelene Bačić-Alimpić - rekao je prodavac Dragan Cvijić iz Gradiške.

Kako kaže od stranih djela najčešće su kupovali beletristiku - romane, a najprodavaniji su bili "Lovac na zmajeve" Haleda Hoseinija, te "Ruska zima" Dafnija Kalotaja.

M. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana