Najbolji superzlikovci

Agencije
Najbolji superzlikovci

Kultni stripovi nisu stekli takav status samo zbog glavnih junaka – superheroja – već dijelom i zbog odličnih negativnih likova koje pamte cijele generacije.

Superzlikovci su nerijetko natprosječno inteligentni, zabavno sarkastični i neodoljivi u svojim porazima, uprkos tome što im se zloba krije u svakom pogledu.

Na talasu uspjeha filma "Iron Man 3", zasnovanog na istoimenom Marvelovom stripu, časopis "Time" napravio je listu najčuvenijih strip junaka koju u cijelosti možete pročitati OVDJE. Evo našeg izbora sa te liste...

Džoker

On poštuje samo jedan princip, nihilizam. Za njega je sve samo jedna velika šala i ništa ne uzima za ozbiljno.

Najstrašniji od svih zlikovaca, vjerovatno zbog nevjerovatno velikog raspona emocija koje pokazuje, od ludačkih osmijeha do ništa manje ludačkih, opsesivnih povika. Stoga ni ne čudi što su ga na velikom platnu briljantno igrale tri sasvim različite glumačke veličine: Cezar Romero, Džek Nikolson i Hit Ledžer.

Iako ne postoji objašnjenje zašto je on tako zao, u filmskim verzijama, baš kao i u stripovima, odlično je prikazana njegova evolucija – od stilizovane hulje (Romero u filmu iz 1966.) preko ubilačkog vandala (Nikolson u filmu iz 1989.) do nestašnog teroriste (Ledžer u filmu iz 2008.)

Leks Lutor 

Superzlikovac koji nema naročite super-moći, mada se kotira visoko iznad prosjeka u kategorijama inteligencije, snalažljivosti i egoizma. Život mu je u mladosti spasao upravo Supermen, koji će mu, godinama kasnije, postati neprijatelj broj jedan.

Okružen oružjem i brojnim neznalicama, Lutor samo prikriva svoju nesigurnost kojoj nema mjesta jer je u više navrata pokazivao svoju genijalnost. Iako bi sa svim tim osobinama mogao da mijenja svijet na bolje, on je odlučio da posveti svoj život uništavanju Supermenovog života.

Na filmu su ga u više navrata odlično dočarali Džin Hekmen u ranijim, i Kevin Spejsi u novijim filmovima.

Žena-mačka 

Drugi zlikovci mogli su da slome Betmenove kosti i duh, ali jedino je ona mogla da slomi njegovo srce.

Jedna od rijetkhim žena među glavnim zlikovcima, misteriozna i vatrena, Žena mačka je na prečac osvojila čitaoce i gledaoce. Da li je u pitanju feministička osvetnica ili uvežbana seksi kradljivica nije ni bitno, jer svakom svojom pojavom u trans baca armiju fanova.

Takvu osobu na velikom platnu su mogle da igraju samo velike žene koje bez problema vladaju velikim platnom. Li Meriveder, Mišel Fajfer i En Hatavej odradile su odličan posao i oduševile kako publiku, tako i kritiku. Jedino je Hale Beri, igrajući glavnu ulogu upravo u filmu "Žena mačka" podbacila, baš kao i cio film.

Doktor Oktopus 

Kao i ostali zlikovci protiv kojih se borio Spajdermen, dr Oktopus je takođe jedan od onih naučnika koji je nesrećnim slučajem postao žrtva svojih eksperimenata.

Međutim, kroz sve njegove padove i uspone, kroz brojne zločine koje je počinio, ovaj zlikovac vodio se samo svojim naučnim, istraživačkim duhom, i ludačkom željom da uspije na naučnom polju i svojim otrkićima promeni svijet.

Uprkos neprekidnom sukobu i velikom neprijateljstvu koje vrca na sve strane, čini se da jedino što Spajdermen želi jeste da dotakne dušu dr Oktopusa, ukoliko je od nje išta ostalo poslije silnih eksperimenata.

Mandarin 

Jedan od najvitalnijih strip junaka, kada je u pitanju prebacivanje na veliko platno, svakako je Iron Man. U trećem nastavku koje se trenutno sa velikim uspjehom prikazuje u bioskopima, jedan od glavnih zlikovaca je Mandarin.

On je dokaz da su zlikovci još strašniji kada ne postoji objašnjenje za njihovu zlobu u vidu stereotipnih trauma iz prošlosti.

Iako je kritika na prvi mah pohvalila tumačenje Bena Kingslija, vrijeme će pokazati da li je on dovoljno "zao" da se nađe rame uz rame sa pomenutim superzlikovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana