Najbolji romani pred čitaocima

Cvija Mrkonjić
Najbolji romani pred čitaocima

Banjaluka - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva predstavio je juče u Banjaluci pet najboljih romana iz RS sa prošlogodišnjeg konkursa "Zlatna sova".

Promovisana su djela "Samac" Mihajla Orlovića, "Svečana propast vječnosti" Milenka Stojičića, "Brod koji nije plovna lađa" Tihomira Levajca, "Zbunjenost… ili bajka o ničemu posebnom" Sergeja Mandića i "Dan bez noći i noć bez dana" Rade Dimitrijevića.

Direktor Zavoda Rade Ristović rekao je da je ove godine na konkurs "Zlatna sova" stigao 81 rukopis i zahvalio svim piscima koji su se odazvali.

- Zadovoljstvo nam je što možemo pokrenuti sve one koji stvaraju. Ove godine ćemo takođe objaviti tri romana najbolje rangiranih pisaca koji ne dobiju nagradu. Svima nam je cilj da dođemo do kvalitetnih književnih djela - rekao je Ristović.

Rado Dimitrijević kaže da enigmatični naziv njegovog romana znači pomračenje sunca, a priča, u kojoj nije imenovan glavni junak, govori o samoubistvu.

- Lik pisca Branka Ćopića bio mi je motiv za ovu tešku temu. Pokušao sam da odgonetnem zašto ljudi dižu ruku na sebe - kazao je Dimitrijević.

Mihajlo Orlović je istakao da u svom djelu govori o čovjeku koji želi da živi sam, ali je suočen sa krivicom koju mu zbog toga nameće okolina.

Mladi pisac Sergej Mandić, kome je ovo književni prvenac, naglasio je da je knjigu pisao za sve ljude i generacije.

- Riječ je o romanu koji govori o manjinama u društvu i smatram da se u ovom djelu koje izražava moje unutrašnja osjećanja svako može prepoznati - kazao je Mandić.

Tihomir Levajac naglasio je da je srećan što je njegova knjiga "objavila samu sebe", a rekao je da je pisao o srpskom narodu.

Nagrade

Odluka o najboljem romanu sa ovogodišnjeg konkursa "Zlatna sova" biće objavljena 4. septembra, a pisac tog djela dobiće deset hiljada maraka i 100 primjeraka knjige. Drugu nagradu činiće tri hiljade maraka i 50 primjeraka knjige za laureata, a treću dvije hiljade maraka i takođe 50 primjeraka nagrađenog djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana