Nagrađivani srpski fotograf Pavel Surovi izlaže u Parizu

I.Vinčić
Nagrađivani srpski fotograf Pavel Surovi izlaže u Parizu

PARIZ- U Kulturnom centru Srbije u Parizu će se od 28. jula do 27. avgusta održati izložba srpskog fotografa Pavela Surovog, svjetski priznatog grafičkog dizajnera i nagrađivanog fotografa.

Izložba će pokazati bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Balkana. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je pokrovitelj ove bajkovite izložbe pod nazivom "Korona".

Rad Pavela Surovog je „specifična reinterpretacija narodnih nošnji kao nematerijalnog kulturnog naslijeđa, koja smjelo komponuje tradicionalne elemente prikazijući ih iz originalne perspektive, koja na specifičan način mijenja estetične i tradicionalne modele. Stavljajući spoj tradicije i duhovnosti u fokus, izložba Couronne (Korona) predstavlja originalne i autentične narodne nošnje Balkana”, istaknuto je u Kulturnom centru u Parizu.

Naziv izložbe Korona, ima trojako značenje: sa jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeždu kraljevskog porijekla, a sa treće da na fotografijama dominiraju couronne tj. svadbene krune i oglavlja.

Autor je etnografskim istraživanjem u svojim radovima pokušao da predoči podudarnost arhaičnih narodnih nošnji sa kraljevskom evropskom odorom.

„Posebno bitan element njegovog umjetničkog pristupa je poimanje ženske ljepote kao neistorijske, odnosno vanvremenske estetske kategorije. Kroz umjetničko otkrivanje  mističnosti narodnih nošnji, vjerovanja i mitova iz različitih epoha progovara arhetip Afroditine ljepote. Stvara moderni etno art koncept i novi pristup tradicionalnom naslijeđu, koji kroz alegoriju spajaju prošlost i budućnost. Njegov rad je plod traganja za idejom vječne ljepote, za duhovnom inspiracijom kojom je nadahnuta njegova umjetnost, za snovima i nedostižnom vječnošću, za izrazom koji mijenja pogled na ženu, religiju, istoriju i tradiciju i za eksperimentom i filozofskom igrom koja provocira i mijenja ukorijenjene dogme i obrasce ponašanja”, dodato je u Kulturnom centru.

"Hteo bih se od srca zahvaliti Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, koji su prepoznali umetnički značaj i estetski kvalitet fotografija iz ciklusa Kruna. Ova svetska premijera nesvakidašnje umetničke izložbe pod nazivom Korona pomera prema francuskim kritičarima granice estetike i narativa narodnih nošnji u fotografiji, kao i gledanja na tradiciju, običaje, simbole i značaj oblačenja na Balkanu. Parižani će moći videti svoju francusku kraljicu, francusku sveticu Terezu, princezu Mariju Antoanetu, Svetu Mariju Magdalinu, Madam Pompadur, ženu Lujia XIV, francusku groficu i kraljicu sunca obučenih u narodnim nošnjama, koje se toliko približavaju i podudaraju s francuskom kraljevskom odorom sa dvorova a do ovog zaključka sam kao autor i fotograf došao kompleksnim istraživanjem narodnih nošnji Balkana." - istakao je srpski fotograf Pavel Surovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana