Nagrađeni romani i istorijske edicije perjanice smotre Glasovog sajma knjige

Aleksandra Glišić
Nagrađeni romani i istorijske edicije perjanice smotre Glasovog sajma knjige

Banjaluka - Čitaj da bi živio, govorio je slavni pisac Gistav Flober, a svi koji su se zaželjeli novih priča moći će da nađu mnogo zanimljivih knjiga na 22. međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci koji će biti održan od 12. do 18. septembra.

Poštovaoci pisane riječi imaće priliku da se susretnu sa kapitalnim izdanjima vodećih izdavačkih kuća iz regiona koje kao i prethodnih godina na sajam u organizaciji "Glasa Srpske" dolaze sa bogatom produkcijom. U Sportskoj dvorani "Borik" biće najnoviji naslovi svih žanrova, kao i stručna literatura i školski udžbenici.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo na sajmu će obilježiti 25 godina postojanja, ali i peti rođendan nagrade za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova".

- Dodjela nagrade "Zlatna sova" biće 14. septembra u Banskom dvoru Kulturnom centru. Sljedećeg dana u Sportskoj dvorani "Borik" organizovaćemo i susret čitalaca sa nagrađenim književnicima koji će potpisivati svoje romane - kaže portparol Zavoda Dejan Kerleta.

Na štandu Zavoda biće izloženi novi udžbenici, ali i brojni naslovi iz oblasti beletristike.

- Sigurni smo da će najviše pažnje biti usmjereno na roman "Glasovi sa granice" Anđelka Anušića, koji je prošlogodišnji dobitnik "Zlatne sove", kao i na djela aktuelnih laureata - rekao je Kerleta.

Izdavačka kuća "Pčelica" iz Čačka u Banjaluku stiže sa velikim brojem novih izdanja.

- Akcenat stavljamo na ediciju "Srpski velikani" koju smo pokrenuli prošle godine, a sada je zaokružujemo novim naslovima. Pored knjiga o Vuku Stefanoviću Karadžiću i Nikoli Tesli, koje smo ranije objavili, sada smo ediciju upotpunili pričama o životu i radu Mihajla Pupina, Jovana Cvijića, Josifa Pančića, Milutina Milankovića, Isidore Sekulić, Nadežde Petrović, Stevana Mokranjca - ispričala je urednik u Izdavačkoj kući "Pčelica" Bojana Jovanović.

Dodaje da su sve knjige iz ove edicije dopunjene dokumentarnom građom i da ih krase ilustracije Igora Krstića.

- Pripremamo i novu ediciju "Vekovi srpske pismenosti", počevši od devetog veka, od Ćirila i Metodija. Želimo da najmlađima približimo ono što je bitno, da vide kakve je sve promene azbuka imala kroz vekove kako bi upoznali važne momente u razvoju naše pismenosti - kazala je Jovanovićeva.

Među djelima koja će biti izložena na štandu "Pčelice" izdvaja romane Uglješe Šajtinca i Gordane Timotijević.

Beogradski "Kreativni centar" pripremio je brojne naslove namijenjene svim uzrastima, kao i školsku literaturu.

- Od novih izdanja izdvajamo dva nova romana domaćih autorki - novi roman za tinejdžerke Jasminke Petrović "Sve je u redu", kao i novu knjigu Vesne Aleksić za osnovce i njihove roditelje "Krokodil peva", koja je ovog leta ponela nagradu za najbolju dečju knjigu na Međunarodnom sajmu knjiga "Trg od knjige" u Herceg Novom - rekla je Jovana Stošić iz "Kreativnog centra".

Najmlađe će obradovati edicijom "Školice" sastavljenom od šest knjiga koje u potpunosti odgovaraju uzrastu i potrebama djece od prve do šeste godine. Riječ je o ediciji koja je dobila nagradu za unapređenje dječijeg izdavaštva na Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici.

- Tu je i nova edicija za predškolce "Zabavni svet geometrije" koja se nalazi u najužem izboru za nagradu za najbolji evropski udžbenik na Sajmu knjiga u Frankfurtu. Ne smemo zaboraviti ni novu knjigu iz naše istorijske edicije "Ovako se živelo - Srpski manastiri u srednjem veku" autorke Vesne Bikić - kazala je Stošićeva dodajući da na sajam dolaze sa velikim brojem romana, edukativnih radnih svezaka za različite uzraste, kao i priručnika za roditelje, vaspitače i nastavnike.

Hitovi

- Na Sajmu knjige u Banjaluci posetioci će moći da se upoznaju sa gotovo kompletnom produkcijom "Vulkan" izdavaštva. Izdvajamo dečija izdanja i edukativne knjige, imajući u vidu da je nedavno počela školska godina. Naravno, odrasli posetioci će se najviše obradovati najvećim svetskim hitovima poput: "Stan u Parizu" - Gijom Muso, "Noćna smena" - Stiven King, "Svetac, surfer i direktorka" - Robin Šarma, "Holkroftov pakt"- Robert Ladlam, "Zavera sudnji dan" - Sidni Šeldon itd - kaže portparol beogradskog "Vulkan" izdavaštva Marija Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana