Nagrade za đake iz Srpske na konkursu Slovenska pismenost

Agencije
Nagrade za đake iz Srpske na konkursu Slovenska pismenost

Beograd - U Beogradu su danas uručene nagrade đacima osnovnih i srednjih škola i studentima za literarna i likovna ostvarenja na Trećem međunarodnom konkursu "Slovenske pismenosti", na kojem su značajan broj nagrada osvojili đaci iz Republike Srpske.

Konkurs je organizovalo Udruženje sveslovenske pismenosti i zaštite ćiriličnog pisma, koje je osnovano radi afirmacije kulturoloških veza među slovenskim državama.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da Predstavništvo u posljednje tri godine podržava aktivnosti Udruženja, a ove godine je podstaklo djecu iz osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske da se prijavljuju na javne pozive udruženja.

"Sama činjenica da su značajan broj dobitnika nagrada u svim kategorijama djeca iz Republike Srpske dovoljno govori da su učenici iz Srpske uzeli učešća i dali doprinos Udruženju da zaštiti naše pismo", rekao je Cicović Srni.

Podsjećajući na to da se ove godine obilježava i slavi 1.150 godina od prve sveslovenske azbuke, Cicović je rekao da će Predstavništvo Republike Srpske povodom ovog jubileja donirati više od 1.000 knjiga seoskim školama na području opštine Voždovac u Srbiji za njihove školske biblioteke.

"Narod koji prestane govoriti svojim jezikom i pisati svojim pismom gubi svoj identitet, tako da je značajna svaka aktivnost na zaštiti ćirilice", rekao je Cicović.

Za sveukupnog pobjednika konkursa, među školama, proglašena je Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Višegrada, dok je Osnovna škola "Petar Kočić", Šibovska – Prnjavor osvojila treće mjesto.

U konkurenciji likovnih radova u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, treće mjesto osvojila je đak Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Vlasenice Ivana Samardžić.

Na literarnom takmičenju među srednjoškolcima prvo i drugo mjesto osvojile su učenice srednjih škola "Dositej Obradović" iz Kneževa Milica Ševarika i "Jovan Jovanović Zmaj" iz Trebinja Andrea Muratović.

Specijalne nagrade osvojili su Dragan Bogdanović iz Osnovne škole "Sveti Sava" u Ljubinju, Jovana Avlijaš, Dragana Marković, Nataša Mičić i Željka Blagojević iz Srednje škole "28. juni" u Istočnom Sarajevu, kao i učenica Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Višegradu Teodora Sarić.

Treći međunarodni Konkurs "Slovenske pismenosti" u organizaciji "Udruženja sveslovenske pismenosti i zaštite ćiriličnog pisma", raspisan je 27. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana