Nagrada "Zlatni krst kneza Lazara" piscu Milisavu Saviću

Srna
Nagrada "Zlatni krst kneza Lazara" piscu Milisavu Saviću

GRAČANICA - Žiri manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije 2020", koja se održava u Gračanici, donio je odluku da ovogodišnju nagradu "Zlatni krst kneza Lazara" dodijeli piscu Milisavu Saviću iz Beograda.

U saopštenju dostavljenom medijima, žiri, u sastavu Slobodan Vladušić, Gojko Đogo i Žarko Milenković, kaže da je Savićeva proza "pisanje za idealnog čitaoca, pisanje kao igra, pisanje da se ostane večno mlad, a sve više star. Pisanje da bi se pobeglo od sudbine, od zla. Pisanje da bi se zavarao strah od smrti".

Zbog toga je žiri mišljenja da, ako jedne junske noći neki pisac treba da dobije ovu nagradu, onda je to Milisav Savić.

Nagrada "Gračanička povelja" pripala je pjesniku iz Beograda Draganu Hamoviću, uz obrazloženje žirija da je "potekao iz doline kraljeva i odrastao pored crvene gospođe Žiče", te da je svojom poezijom, ali i svojim naučnim djelom, potvrdio da je tradicija korijen na kome se zasniva svaka modernost.

Pjesnikinja iz Beograda Bojana Stojanović Pantović dobitnik je nagrade "Kondir Kosovke devojke" jer, kako je žiri naveo, njena poezija je istančano, suptilno, gotovo magijsko tkanje i bilježenje iskustava, jezika i tijela.

Nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" pripala je pjesniku iz Republike Srpske Slobodanu Joviću, koji živi u Loparama.

"Njegova poezija, poezija pesnika pesimiste, jeste registrovanje egzistencijalnog trenutka, koja čuva izvornost autentičnog iskustva pesnika, ali koja tek u dodiru sa čitaocima dobija svoju punu potvrdu proživljenosti", obrazložio je žiri.

Nagrade će biti dodijeljene 27. juna na centralnoj manifestaciji u porti manastira Gračanica.

Žiri za dodjelu likovnih nagrada "Longin" i "Dimitrije Popović" za 2020. godinu, profesor Petar Đuza, akademski slikar Maja Todić i istoričar umjetnosti Nebojša Jevtić, donio je odluku da nagradu za životno djelo "Longin" dodijeli istaknutom srpskom slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću iz Beograda.

"Njegova umetnost je vizija i san, istina i realnost, ali je i fikcija koja je duboko pustila svoje korene u stvarnost", napisanio je u obrazloženju žirija.

Nagrada za mladog umjetnika "Dimitrije Popović" pripala je slikaru Milošu Bogdanoviću iz Novog Brda.

Nagrade slikarima biće uručene 25. juna u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana