Nagrada za životno djelo "Longin" pripala Branislavu Todiću

Srna
Nagrada za životno djelo "Longin" pripala Branislavu Todiću

PODGORICA - Likovna kolonija "Vidovdan 2021" u Gračanici odlučila je da nagradu za životno djelo "Longin" dodijeli istaknutom srpskom istoričaru umjetnosti Branislavu Todiću iz Beograda, za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti istorije umjetnosti.

"Ceneći izuzetni rad, poznavanje, ljubav i svedočenje umetničke, državne, duhovne i nacionalne istine, odlučeno je da ove godine kada proslavljamo sedamsto godina od podizanja Manastira Gračanice i isto toliko od smrti njenog ktitora, Branislav Todić, kao vrsni stručnjak, brižan čuvar starina, jedan od vodećih i naistaknutijih istoričara umetnosti, kao i najbolji poznavalac slikarstva i istorije Manastira dobije nagradu Longin", navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada za mlade stvaraoce "Dimitrije Popović" pripala je Tamari Osmajlić iz Berana, koja je akademski slikar, navodi se u saopštenju iz Doma kulture "Gračanica".

Jedan od članova žirija Nebojša Jevtić napisao je u predgovoru kataloga da su na ovogodišnjoj koloniji stvarali umjetnici čija je potreba za umjetničkim izražavanjem duboko protkana kroz njihovu prirodu i karakter. "Okruženje, društvene prilike na Kosovu i Metohiji, godina jubileja, ambijent renovirane Galerije Doma kulture Gračanica, sa velikim platnima Miloša Šobajića u njoj, uticali su svakako na aktuelnost produkcije i njeno neumorno traganje, istraživanje i reagovanje na surovost sadašnjice. Slike pokazuju da pitanje slobode ne zavisi od preovlađujućeg kulturnog i političkog modela, nego od našeg stava, pristajanja ili nepristajanja", naveo je Jevtić.

Izložba radova i uručenje nagrada biće održano se u Galeriji Doma kulture "Gračanica" sutra od 20.00 časova. Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Priština i opština Gračanica. Umjetnički savjet i žiri za dodjelu likovnih nagrada "Longin" i "Dimitrije Popović" za ovu godinu radio je u sastavu profesora mr Petar Đuza, master slikarka Maje Todić i istoričara umjetnosti Nebojše Jevtića.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana