Nagrada „Stražilovo" za ukupno pjesničko djelo Andreju Jeliću Mariokovu

Srna
Nagrada „Stražilovo" za ukupno pjesničko djelo Andreju Jeliću Mariokovu

BEOGRAD - Ovogodišnja književna nagrada "Stražilovo" za ukupno pjesničko djelo pripala je srpskom pjesniku Andreju Jeliću Mariokovu /71/, a za najbolje knjige objavljene u Brankovom kolu pjesnikinji Ljiljani Pavlović Ćirić za zbirku poezije "Vez" i mladom pjesniku Dimitriju Nikoliću za prvenac "Sentimentalitet".

Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Rastko Lončar, saopšteno je danas iz Brankovog kola. Andrej Jelić Mariokov, koji živi u Beogradu i Valjevu, je poslije prve objavljene zbirke "Ranih godova trag" iz 1977. godine, objavio petnaestak knjiga poezije.

"Pesnik rodoljubive iskre, sa svevidećim okom urođenog talenta, javlja se i kao nepotkupljivi tumač savremenog sveta i kritičar ljudskih stranputica. Bez pesničke reči, po stvaralačkim uvidima Andreja Jelića Mariokova, raspeti savremeni čovek ne može doživeti punoću egzistencijalnog smisla pred iskušenjima prolaznog života i sveta", naveo je žiri.

Ljiljana Pavlović Ćirić /40/ koja živi i radi u Varvarinu i Stalaću, dobila je nagradu "Stražilovo" za šestu knjigu poezije "Vez", koja donosi "ogrlicu gustih bajalačko-gonetajućih minijatura" i red dužih pjesmama u zvuku i metru srpskog narodnog lirsko-epskog blaga.

Knjiga "Vez" Ljiljane Pavlović Ćirić donosi poeziju koja želi na originalan način da interpretira srpsku baštinu, sa mnogo stvaralačke radosti i igre. Žiri navodi da pjesnik i pijanista Dimitrije Nikolić /21/na tragovima Milana Dedinca i Branka Miljkovića, "luta za pesmom i ženom" otkrivajući sopstveni poetički ugao u izazovnoj umjetničkoj avanturi.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Pero Zubac, Krstivoje Ilić, Danko Popović, Luko Paljetak, Slobodan Pavićević, Draško Ređep, Vojislav Despotov, Božidar Mandić, Anđelko Anušić, Todor Bjelkić, Ranko Čolaković, Dragoslav Dedović, Valentina Milačić, Aleksandra Marilović, Boris Lazić, Milan Rakulj i drugi.

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" svečano će biti uručena 9. septembra, kod spomenika Branku Radičeviću na Stražilovu, u okviru 52. Brankovog kola, koje će trajati od 8. do 18. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana