Nagrada Stevan Sremac Ljubici Arsić

Tanjug
Nagrada Stevan Sremac Ljubici Arsić

Beograd - Nagrada "Stevan Sremac" za najbolju proznu knjigu u 2015. godini dodjeljena je Ljubici Arsić za roman "Rajska vrata" u izdanju "Lagune", saopštilo je danas Srpsko književno društvo.

Većinom glasova odluku je donio žiri u sastavu: Vasa Pavković (predsjednik), Aleksandar Gatalica i Snežana Milosavljević Milić, koji je ocijenio da roman "Rajska vrata" potvrđuje činjenicu da je Ljubica Arsić jedan od najagilnijih i najkvalitetnijih proznih pisaca.

"Smještajući zbivanja svog najnovijeg romana u Firencu i Beograd, Ljubica Arsić je živo i ubjedljivo prikazala dvije kulture i dva civilizacijska obrasca. Baveći se veoma rizičnim žanrom ljubavnog romana, ona je snagom erudicije i talenta učinila ono što se smatra teško dostižnim, pomirila je ukus najstrože kritike i dosta široke publike", konstatovao je žiri.

Vječita tema ljubavi u "Rajskim vratima" je, prema mišljenju žirija, prikazana u izrazito savremenom kontekstu. U uži izbor za nagradu ušle su i knjige "Crveni presek" Laure Barne, "Anđeo atentata" Svetislava Basare, "Slatka je muzika" Dragana Lakićevića i "Estoril" Dejana Tiaga Stankovića.

Žiri je ove godine razmatrao više od 100 prispjelih romana i zbirki priča. Ljubici Arsić će nagrada biti uručena tokom trajanja manifestacije "Dani Stevana Sremca" koja se održava u Nišu u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana