Nagrada “Stanislav Lem” Savi Damjanovu: Priznanje neumornom hroničaru fantastičnog

B.P.
Nagrada “Stanislav Lem” Savi Damjanovu: Priznanje neumornom hroničaru fantastičnog

NOVI SAD - Književnik i književni teoretičar Sava Damjanov dobitnik je nagrade “Stanislav Lem” koju IKC “Solaris” dodjeljuje za fantastiku u književnosti od 2015. godine.

Žiri u sastavu Ilija Bakić (predsjednik), Saša Radonjić (pisac) i Brankica Đukić (direktorica IKC “Solarisa”) je donio jednoglasnu odluku da ovogodišnji laureat bude Damjanov, za kojeg kažu da je izuzetna pojava na srpskom literarnom nebu u obje svoje inkarnacije, kao naučnik i kao spisatelj.

Naučnik Damjanov je bio i ostao posvećen istraživanju istorije srpske literature iz vizure manje zapaženih i proučavanih tematsko-značenjskih slojeva kakvi su fantastike i humor, a preko kojih se, do njega, uglavnom ovlašno i nezainteresovano prelazilo.

Svojim stručnim radovima Damjanov je argumentovano dokazao da je teza o istoriji srpske literature kao istoriji realističke literature, najblaže rečeno, jednostrana pa čak i tendenciozna. 

Fantastika u svojim ruralnim i građanskim varijantama, kao i humor, šala, kalambur, erotika i komika konstantno su i subverzivno nagrizali ustaljene slike literarno uređene stvarnosti.

Značajan segment rada Save Damjanova je i antologijski rad u kojem je još od 1994. sagledavao i procjenjivao savremenu postmodernu fantastiku rame uz rame uz alternativnu-žanrovsku.

Ovaj hrabri spoj tekuće glavnotokovske i žanrovske literature postaće profesorov manir nastavljen deset godina kasnije novom antologijom i krunisan impozantnim prošlogodišnjim “Nadzemljem onostranog” antologijom nove srpske fantastike, kojom se otvara nova stranica u cjelovitom tretiranju srpske proze.

Ceremonija uručenja nagrade biće upriličena na Sajmu knjiga u Beogradu krajem oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana