Nagrada "Meša Selimović" uručena Nebojši Lapčeviću

Srna
Nagrada "Meša Selimović" uručena Nebojši Lapčeviću

BEOGRAD - Nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine, koju dodeljuju "Večernje novosti", svečano je danas uručena Nebojši Lapčeviću za knjigu "Filatelist".

Lapčeviću je nagradu uručio glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić.

Nagradu je dobio na Kosančićevom vencu, na mjestu nekadašnje Narodne biblioteke koja je srušena u njemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine.

Ove godine je u žiriju bilo je 53 istaknutih književnih kritičara, književnih istoričara i esejista, a svaki od njih mogao je da izdvoji po pet knjiga svih žanrova iz pera domaćih autora. Njihovi izbori objavljivani su dvije nedjelje na stranicama "Novosti", a čitaoci su imali priliku da broje glasove i da sa nestrpljenjem iščekuju rasplet.

"Filatelist" je dobio najviše - 15 glasova, samo glas manje otišao je knjizi "Rod oraha" Dragana Hamovića, dok je "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević dobio naklonost 13 kritičara.

Na četvrtom mjestu - sa 11 glasova našla se knjiga "O stvarima koje je Homer propustio" Miodraga Raičevića, a na petom sa 10 glasova "Plava meduza" Bratislava R. Milanovića. Nagrada "Meša Selimović" je godišnja književna nagrada koju dodjeljuju dnevne novine "Večernje novosti" i Udruženje izdavača i knjižara Srbije.

Nagrada je ustanovljena 1988. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Dobrica Ćosić, Rajko Petrov Nogo, Vladimir Kecmanović… Nagrada se sastoji od reljefa sa likom Meše Selimovića, rada akademskog umjetnika Miroslava D. Savića, povelje i novčane nagrade od 200.000 dinara /oko 1.700 evra/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana