Nagrada ''Lazarevo slovo'' za 2020. godinu pripala Milovanu Mišu Kuburoviću

Srna
Nagrada ''Lazarevo slovo'' za 2020. godinu pripala Milovanu Mišu Kuburoviću

ANDRIJEVICA - Nagrada "Lazarevo slovo" Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasijanju sa sjedištem u Andrijevici ove godine pripala je pjesniku, književniku i guslaru Milovanu Mišu Kuburoviću.

Kuburović je rođen 1942. godine u Prisoji kod Andrijevice u Crnoj Gori, a osim poezije, piše i romane, priče i anegdote, saopšteno je iz Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasijanju.

Čitav radni vijek Kuburović je proveo u Kopenhagenu, u Danskoj, a osnivač je Književnog kluba "Sjeverac", koji je okupljao radnike iz bivše Jugoslavije na privremenom radu u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj.

Radovi su mu objavljivani u Danskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a za književno stvaralaštvo dobitnik je više priznanja.

Dobio je zvanja Duhovni vojvoda koje dodjeljuje Udruženje radnika, umjetnika Srbije i Crne Gore, iz Gornjeg Milanovca, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, za doprinos u očuvanju tradicije srpskog naroda, srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

"Kada se srpski narod našao u opsnosti, devedesetih godina prošlog vijeka, poštujući tradiciju, Mišo je iz Danske dobrovoljno došao i stao na branik srpstva i otadžbine. Živi u Andrijevici, Podgorici i Kopenhagenu", navodi se u saopštenju.

Nagradu Kuburoviću dodijelio je žiri kojim je predsjedavao Branislav Otašević, a članovi su Miličko Trifunović i Mihailo Mikan Perović.

Udruženje Srpskih književnika u otadžbini i rasijanju sa sjedištem u Andrijevici od 2018. ustanovilo je nagradu "Lazarevo slovo", koje je za 2018. godine dodijeljeno istoričaru Goranu Kikoviću, a za 2019. godinu profesoru Dragomiru Kićoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana