Nagrada „Lazar Trifunović“ Slađani Petrović Varagić

Tanjug
Nagrada „Lazar Trifunović“ Slađani Petrović Varagić

Dobitnica nagrade „Lazar Trifunović“ za 2021. godinu je Slađana Petrović Varagić, dok je dobitnica priznanja „Dius“ Sonja Jankov, saopštili su danas iz Kulturnog centra Beograda.

Nagrada „Lazar Trifunović“ se dodeljuje za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umjetnosti u štampanim i elektronskim medijima, a priznanje „Dius“ se za najbolju autorsku izložbu priređenu u prethodnoj godini.

Žiri koji je radio u sastavu Ana Ereš, Stevan Vuković i Darka Radosavljević Vasiljević (dobitnici Nagrade „Lazar Trifunović“ za 2017, 1998. i 2004. godinu) većinom glasova donio je odluku da Nagradu „Lazar Trifunović“ dodijeli Slađani Petrović Varagić, istoričarki umjetnosti, kustoskinji i istraživačici u polju savremene vizuelne umjetnosti, za autorski osmišljen i kritički intoniran video serijal posvećen 58. Oktobarskom salonu, koji je objavljen u četiri segmenta između 31. avgusta i 2. novembra 2021, a realizovan je u okviru šireg projekta „Kritika na delu“.

Žiri za dodjelu Priznanja „Dius“ koji je radio u sastavu istoričara umetnosti i kustosa Maide Gruden, Saše Janjića i Nele Tonković, doneo je odluku da dobitnica Priznanja za najbolju autorsku izložbu u 2021. godini bude Sonja Jankov, za izložbu (De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima, održane u Kulturnom centru Pančeva, u periodu od 2. decembra 2020. do 2. januara 2021. godine.

Nagrada „Lazar Trifunović“ se sastoji iz plakete sa likom profesora Lazara Trifunovića, rad vajara Mihajla Paunovića, novčanog iznosa i izložbe koju lauret priređuje u okviru ciklusa „Kritičari su izabrali“ u Likovnoj galeriji KCB.

Priznanje „Dius“ sadrži diplomu strukovnog Društva i novčani iznos.

Obje nagrade od osnivanja 1993. i 1994. godine podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu.

Obje nagrade biće dodeljene lauretkinjama 14. januara u Galeriji „Artget“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana