Nacrt zakona kao jabuka razdora bibliotekara

Aleksandra Glišić
Nacrt zakona kao jabuka razdora bibliotekara

Banjaluka - Udruženje diplomiranih bibliotekara Republike Srpske, koje postoji samo kao "Fejsbuk" grupa, smatra da Nacrt zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti bibliotečku struku vuče u propast.

Navode da sa diplomom bibliotekara teško dolaze do posla, jer se na ta mjesta zapošljavaju i ljudi koji su završili druge fakultete.

Jedino registrovano udruženje koje okuplja bibliotekare iz Srpske je Društvo bibliotekara RS, čiji predsjednik Stojka Mijatović tvrdi da navodi "Fejsbuk" udruženja nisu tačni.

- Nije istina to što oni kažu. Oni bi htjeli da bibliotekare koji već rade otpustimo, a da njih zaposlimo. Zakon dozvoljava da rade svi diplomirani bibliotekari. Međutim, na školske bibliotekare odnosi se Zakon o srednjem i osnovnom obrazovanju - rekla je Mijatovićeva.

Aleksandar Đukanović iz Udruženja diplomiranih bibliotekara RS smatra da treba dati šansu struci.

- Diplomirani bibliotekari nemaju prioritet pri zapošljavanju. Zakon ne favorizuje ljude koji su na akademski način sticali zvanje u oblasti bibliotekarstva. U posljednja tri mjeseca uputili smo više od trideset amandmana, a nismo dobili nikakvu povratnu informaciju - kaže Đukanović.

Dodaje da prioriteti prilikom zapošljavanja nisu najveći problem za diplomirane bibliotekare.

- Narodna i univerzitetska biblioteka RS u toku seminara daje zvanje bibliotekara ljudima koji imaju završene druge fakultete - kazao je Đukanović.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović objasnila je o čemu se radi.

- Mi radimo po zakonu i pravilnicima. Onaj ko sa visokom stručnom spremom dođe i položi stručni ispit u biblioteci dobija zvanje bibliotekara. Diplomirani bibliotekar je onaj ko je studirao bibliotekarstvo. Zakon je rađen po modelu država iz okruženja, uzimajući u obzir neke naše specifičnosti - istakla je ona.

Sve precizirano

(4) Poslove diplomiranog bibliotekara mogu da obavljaju:

1) lica sa završenim prvim ciklusom studija iz oblasti bibliotekarstva, u trajanju od četiri godine (240 ECTS bodova) i položenim stručnim ispitom,

2) lica sa završenim prvim ciklusom studija u drugim oblastima, u trajanju od četiri godine i završenim master studijama iz oblasti bibliotekarstva (300 ECTS bodova) sa položenim stručnim ispitom.

(5) Izuzetno od stava 4. ovog člana, poslove diplomiranog bibliotekara mogu obavljati lica koja imaju završen prvi ciklus studija u trajanju od četiri godine iz drugih oblasti uz obavezu polaganja stručnog ispita, ako se na ponovljeni konkurs ne prijavi lice koje ispunjava uslove iz stava 4. ovog člana.

(Iz člana 63 Nacrta zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana