Nacionalni fond Republike Srpske čuva kulturnu baštinu u NUB RS: Ogledalo vremena i svjedok nastanka Srpske

Ilijana Božić
Nacionalni fond Republike Srpske čuva kulturnu baštinu u NUB RS: Ogledalo vremena i svjedok nastanka Srpske

BANjALUKA - Prirodna i kulturna baština Republike Srpske, nacionalno blago koje su generacije srpskog naroda stvarale na ovom prostoru čuvajući svoj identitet sačuvano je zahvaljujući predanom radu zaposlenih u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Sva građa koja je štampana  u Srpskoj, a koja se odnosi na ovu državu i njene stanovnike čini Nacionalni fond Republike Srpske koji predstavlja posebno odjeljenje u NUB RS.

O važnosti nacionalnog fonda, njegovoj vrijednosti za opstanak jednog naroda i države za "Glas Srpske" govorila je bibliotekar savjetnik Tatjana Dunović koja je istakla da ono što nije zapisano nestaje, te da je stoga misija zaposlenih u NUB RS  da sačuvaju ono što je zapisano.

- Nacionalni fond RS je sistematski prikupljena, uređena i obrađena bibliotečka građa koju čini izdavačka produkcija nastala u Srpskoj od njenog nastanka, odnosno od 1992. godine, te građa koja se odnosi na Srpsku i njene stanovnike, a koja je objavljena van njene teritorije - objasnila je Dunovićeva.

Istakla je da knjige koje su se izdavale u godinama nastanka Srpske, svjedoče o aktuelnim temama i političkim prilikama tog doba i pokazuju da naše autore interesuju i teme iz oblasti medicine, prava, sociologije, istorije, informatike i književnosti.

- Vidimo da naši autori pišu o svom zavičaju, opisuju istoriju, kulturu i običaje svoga kraja, da ih zanima sport, školstvo, ekonomija. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva tih godina, iz Srpskog Sarajeva, izdaje sve udžbenike za osnovne i srednje škole u RS, a fakulteti objavljuju svoje udžbenike i stručne publikacije. Objavljuju se zbirke poezije, romani, ali i književne kritike. O tome svjedoče i neki naslovi, kao recimo "Srpska je rođena", autora Ljubomira Zukovića - ispričala je  Dunovićeva.

Kako je kazala s druge strane sačuvana građa svjedoči da naš narod, ni u najtežim vremenima, nije izgubio smisao za humor što pokazuje zbirka aforizama "Daleko vam Bijela kuća: narodni duh protiv NATO bombi" .

- U nacionalnom fondu NUB RS prikupljaju se i druge vrste bibliotečke građe kao što su stručni časopisi, dnevna štampa, službeni listovi, školske novine, dječiji listovi. Dostavljanje serijskih publikacija, za razliku od knjiga nije tako dosljedno i potpuno. Možda je razlog u tome što novine i časopisi izlaze periodično. Za novine i časopise važna je ta dosljednost i težnja biblioteke da ima sve brojeve - rekla je Dunovićeva.

Prema njenim riječima veliki dio građe prikupljen je poklonima ili razmjenom.

- Biblioteka je na razne načine uspjela da dođe do naslova koji su ogledalo jednog vremena i istinski svjedoci nastanka RS. Između ostalog tu su ratni bilteni raznih jedinica Vojske RS, novine pojedinih opština iz ratnog perioda, službeni listovi i dnevna štampa iz Srpske od 1992, koja je neiscrpan izvor informacija - navela je Dunovićeva i dodala da je  najveći dio građe prikupljen sa banjalučke regije.

Naglasila je da  je iz ostalih dijelova Srpske malo toga stizalo do NUB RS, te uputila apel čitaocima i bibliotekarima da se jave i ponude sve što možda posjeduju a objavljeno je u njihovim mjestima bez obzira da li se radi o stručnom časopisu, fabričkim novinama, školskom listu, plakatu, razglednici ili pozivnici za neki kulturni događaj.

- Poseban izazov i najteži dio je prikupljanje fotografija, razglednica, kartografske građe, plakata, video i zvučnih snimaka, filmova. Zbog toga biblioteka podstiče autore, izdavače i štampare na dobrovoljnu dostavu ili poklone, da bi se prikupio sav materijal koji nedostaje. Ti bih izdvojila dokumentarne filmove „20 godina sporta Republike Srpske", Željka Mitrovića i "Od Srna filma do Kinoteke Republike Srpske", u izdanju JU Kinoteka RS iz 2012. godine - navela je Dunovićeva.

Kazala je da je izgradnja nacionalnog fonda najvažniji zadatak NUB RS, te da se građa za nacionalni fond  prikuplja obaveznim primjerkom.

- Zakonska obaveza izdavača ili štampara, čije je sjedište u RS, je da NUB-u RS, dostavi određen broj istih primjeraka izdate ili štampane građe. Jedan primjerak, na taj način prikupljene građe, trajno se čuva u nacionalnom fondu RS, a ostali  se šalju u druge biblioteke kao razmjena - ispričala je Dunovićeva.

Dodala je da je NUB RS bila organizator predstavljanja Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, te  na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu.

Katalog

Dunovićeva je navela da su informacije o građi koju  NUB RS čuva dostupne preko elektronskog kataloga.

- Biblioteke u Srpskoj povezane su u jedinstven bibliotečko-informacinoni sistem što znači da preko zajedničkog kataloga, možete pregledati koje biblioteke u RS imaju građu koja vas zanima - rekla je Dunovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana